Rosół - jak go ulepszyć?
canva.com/macniak

Niezwykły dodatek do rosołu

Rosół można uznać za niezastąpiony specjał, którego nie może zabraknąć na stole podczas niedzielnego obiadu z najbliższymi. Jeśli planujesz przygotować go na jutro, dodaj do niego fenkuł. Ten niezwykły dodatek znacznie zmieni smak zupy na lepsze, a domownicy będą zachwyceni.

Rosół to zupa, która pojawia się praktycznie zawsze przynajmniej raz w tygodniu w polskim domu. Bez niej nie mogłoby powstać wiele innych dań, ponieważ na bazie wywaru tworzy się inne zupy czy sosy, które następnie ubogacają pieczenie czy kotlety.

Okazuje się, że jeden tajemniczy składnik może znacznie polepszyć smak i jakość rosołu. Fenkuł, czyli krewny naszego polskiego kopru, świetnie sprawdza się w gotowaniu mięsnego wywaru - doskonale podkreśla mięsny smak umami podobnie jak lubczyk.

Rosół z fenkułem

Ugotowanie dobrego i przejrzystego rosołu jest nie lada sztuką. Mnóstwo kucharzy amatorów nie jest w stanie osiągnąć przejrzystości, jaka widoczna była w rosole ich babć, które gotowały go przez wiele dekad. Jeśli chcesz zbliżyć się do ich mistrzostwa, musisz nauczyć się szanować rosół.

Dla wielu rosół jest jedynie zwykłym daniem, przez co podczas gotowania podchodzą do tego z wyższością. W efekcie rosół nie smakuje tak dobrze, a jego właściwości prozdrowotne są tracone - wystarczy popełnić kilka błędów, a zupa natychmiast wiele traci.

Jak wybrać mięso na kotlety schabowe?Jak wybrać mięso na kotlety schabowe?Czytaj dalej

Co dodać do rosołu, aby otrzymać doskonały smak?

Fenkuł ma smak podobny do lubczyku, kopru włoskiego, koperku czy pietruszki. Świetnie sprawdza się jako zastępstwo dla tych wszystkich przypraw. Choć dodatek tego warzywa może wydawać się niepotrzebny, zmienisz zdanie próbując ugotowanej na nim zupy.

Jak czytam,y na newsy.gotujmy.pl, w rosole sprawdzą się także i aromatyczne liście fenkułu, które mogą stanowić alternatywę dla tradycyjnego koperku, pietruszki czy lubczyku. W przeciwieństwie do bulwy, liście kopru włoskiego do rosołu powinniście wrzucić na późniejszym etapie gotowania.

Chcesz poznać więcej porad i ciekawostek, które sprawią, że kuchenna praca w domu stanie się czystą przyjemnością? Zerknij na ten artykuł, z którego dowiesz się jak zrobić lekki i puszysty biszkopt. W tym tekście zdradzamy najlepsze walentynkowe oferty w popularnych sklepach.

Warzywo to jest świetnym źródłem witaminy C, której ma bardzo duże pokłady. Co ciekawe, jest jednym z tych produktów, które w całości można jeść na surowo. Nie każdemu jednak pasuje specyficzny anyżowy posmak, który da się wyczuć w surowym fenkule.

Jest na to jednak banalnie prosty sposób. Wystarczy poddać fenkuł obróbce termicznej, a olejki eteryczne odpowiadające za anyżowy smak zdegradują się i ulotnią. Dzięki temu będzie można cieszyć się delikatniejszym aromatem tego pysznego produktu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł