Gazpacho z pomidorów malinowych
Zupa w upał? Nic nie stoi na przeszkodzie. Idealnie sprawdzi się przysmak rodem z gorącej Hiszpanii. Gazpacho jest banalnie proste w przygotowaniu i nawet osoby, które przeważnie stronią od kulinarnych aktywności, poradzą sobie z nią bez najmniejszych problemów.
Smakowita zupa może być przyrządzona na rozmaite sposoby. Kiedy żar leje się z nieba, znakomicie sprawdzają się chłodniki. Świetną propozycją obiadową jest wyśmienite gazpacho. Przygotowanie dania zajmuje chwilę, a efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Zupa gazpacho na upalne dni
Nie da się ukryć, że odpowiednio przyrządzona zupa potrafi przyprawić o autentyczny zachwyt. Aktualnie jest trochę zbyt gorąco na ciepłe posiłki. W takiej sytuacji najlepiej sięgnąć po specjały, które przynoszą ulgę. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na chłodnik z młodej botwinki .
Dziś weźmiemy się za zupę rodem z Hiszpanii. Gazpacho w znacznej mierze składa się z pomidorów. Tym razem wykorzystamy malinową odmianę uwielbianych warzyw . Zanim przejdziemy do przygotowań, musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?
-
9 pomidorów malinowych
-
3 ogórki
-
papryka czerwona
-
papryka peperoni
-
limonka
-
60 ml oliwy
-
45 ml sosu sojowego
-
60 ml octu balsamicznego
-
5 ml sosu tabasco
-
3 ząbki czosnku
-
sól
-
pieprz
-
oregano
Przepyszne gazpacho momentalnie zniknie z talerzy
Na początku musimy starannie umyć warzywa. Kroimy je w niewielką kostkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Składniki mieszamy ze sobą. Do osobnego naczynia przekładamy około 150 g warzyw.
Do pozostałej części mieszanki dodajemy sól, pieprz, oregano i tabasco. Wzbogacamy je również o sok z limonki, ocet balsamiczny, oliwę oraz sos sojowy. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Przecedzamy ją przez sitko do odłożonych wcześniej warzyw .
(Canva / maslovavalentina)
Zupa jest już niemal gotowa. Teraz wystarczy, że wstawimy ją do lodówki na minimum godzinę . Taki przepis idealnie sprawdzi się wówczas, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu lub jesteśmy wycieńczeniu upałem.
Gazpacho może się rozwarstwić podczas trzymania w lodówce. W takim przypadku wystarczy po prosty zamieszać zupę. Dodatkowo możemy ją wzbogacić o śmietanę lub inne ulubione dodatki. Godny uwagi jest także przepis na chłodnik z ogórków, który można przygotować w kwadrans .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Onet.pl