Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-06-22T204433.105

canva/Nick Collins z Pexels

Jak prawidłowo przygotować czosnek?

22 Czerwca 2021

(Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2021)

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Czosnek to niezbędny produkt w każdej kuchni. Nie tylko podkręca smak wielu potraw, ale również dostarcza nam mnóstwo cenny dla zdrowia składników odżywczych. Niestety, nieodpowiedni sposób przygotowania może ich pozbawić.

Czosnek z pewnością należy do jednych z najzdrowszych produktów, jakie goszczą w naszej kuchni. Nie bez przyczyny został okrzyknięty naturalnym probiotykiem. Jeden drobny błąd w jego przygotowaniu może zniszczyć jego cenne właściwości.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Jak poprawnie przygotować czosnek?

Żeby w pełni skorzystać z dobrodziejstw czosnku, powinniśmy je w odpowiedni sposób przygotować. Podczas jego mielenia lub zgniatania aktywujemy w niej enzym allinaza, który odpowiada za wytwarzanie allicyny.

Allicyna jest bogatym w przeciwutleniacze, które bardzo korzystnie wzmacniają nasz układ odpornościowy oraz zmniejszają stan zapalny.

Projekt bez tytułu - 2021-06-22T151504.098

Czy można kisić ogórki w czasie burzy?

CZYTAJ DALEJ

Aby skorzystać z najcenniejszych właściwości czosnku, tuż po jego posiekaniu powinniśmy zostawić go na co najmniej 5 minut.

garlic-84691 1920

pixabay/webandi

Jeśli pozwolimy czosnkowi nieco odpocząć, to wytworzy on więcej allicyny. Warto to robić przede wszystkim dlatego, że podczas gotowania część tego enzymu po prostu zanika.

Jakie są korzyści zjedzenia czosnku?

Czosnek od wieków słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Roślina doskonale wzmacnia naszą odporność i wspiera podczas różnych infekcji.

Dodatkowo spożywanie czosnku pozytywnie wpływa w walce ze szkodliwym cholesterolem oraz nadciśnieniem.

Na naszej stronie znajdziesz m.in. przepis na domowy syrop z czosnku oraz artykuł, z którego dowiesz się, jakie są przeciwskazania do spożywania tego składnika.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: onet gotowanie/ dietetycy

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Czym doprawić sałatkę jarzynową?

Porady

Jak doprawić sałatkę jarzynową, żeby była wyrazista?

Czytaj więcej >

Porady

Do czego warto podać sos tzatziki? Rozwiewamy wątpliwości

Czytaj więcej >
mizeria

Porady

Dlaczego do mizerii warto dodać ocet?

Czytaj więcej >
kalafior

Porady

Jak ugotować kalafior, żeby był śnieżnobiały i delikatny?

Czytaj więcej >

Porady

Na czym smażyć placki ziemniaczane, żeby były chrupiące?

Czytaj więcej >
obieranie ogórka

Porady

Od której strony należy obierać ogórki?

Czytaj więcej >