Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak prawidłowo przygotować czosnek?
Monika Dec
Monika Dec 22.06.2021 02:00

Jak prawidłowo przygotować czosnek?

Projekt bez tytułu - 2021-06-22T204433.105
canva/Nick Collins z Pexels

Czosnek to niezbędny produkt w każdej kuchni. Nie tylko podkręca smak wielu potraw, ale również dostarcza nam mnóstwo cenny dla zdrowia składników odżywczych. Niestety, nieodpowiedni sposób przygotowania może ich pozbawić.

Czosnek z pewnością należy do jednych z najzdrowszych produktów, jakie goszczą w naszej kuchni. Nie bez przyczyny został okrzyknięty naturalnym probiotykiem. Jeden drobny błąd w jego przygotowaniu może zniszczyć jego cenne właściwości.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Jak poprawnie przygotować czosnek?

Żeby w pełni skorzystać z dobrodziejstw czosnku, powinniśmy je w odpowiedni sposób przygotować. Podczas jego mielenia lub zgniatania aktywujemy w niej enzym allinaza, który odpowiada za wytwarzanie allicyny.

Allicyna jest bogatym w przeciwutleniacze, które bardzo korzystnie wzmacniają nasz układ odpornościowy oraz zmniejszają stan zapalny.

Aby skorzystać z najcenniejszych właściwości czosnku, tuż po jego posiekaniu powinniśmy zostawić go na co najmniej 5 minut.

garlic-84691 1920
undefined

pixabay/webandi

Jeśli pozwolimy czosnkowi nieco odpocząć, to wytworzy on więcej allicyny. Warto to robić przede wszystkim dlatego, że podczas gotowania część tego enzymu po prostu zanika.

Jakie są korzyści zjedzenia czosnku?

Czosnek od wieków słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Roślina doskonale wzmacnia naszą odporność i wspiera podczas różnych infekcji.

Dodatkowo spożywanie czosnku pozytywnie wpływa w walce ze szkodliwym cholesterolem oraz nadciśnieniem.

Na naszej stronie znajdziesz m.in. przepis na domowy syrop z czosnku oraz artykuł, z którego dowiesz się, jakie są przeciwskazania do spożywania tego składnika.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: onet gotowanie/ dietetycy

Tagi: