Smakosze.pl Przepisy Genialna, przepyszna i bardzo gęsta fasolka po bretońsku jak sprzed lat
canva/Darius Dzinnik, Getty Images

Genialna, przepyszna i bardzo gęsta fasolka po bretońsku jak sprzed lat

18 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Fasolka po bretońsku jest idealnym daniem w czasie jesieni i zimy, gdy za oknem wieją zimne wiatry, a aura nie zachęca do wychodzenia z domu. Aby fasolka była gęsta jak przed laty, gdy podawana była przez mamy i babcie, wystarczy dodać do niej trochę zasmażki. Dzięki niej potrawa zaspokoi nawet największy głód na wiele godzin. W tym tekście dowiesz się, jak wykonać ją w najprostszy sposób.

Fasolka po bretońsku wywodzi się z Ameryki Północnej, gdzie miejscowa ludność od wieków piekła fasolę z melasą oraz niedźwiedzim tłuszczem. Po kolonizacji Ameryki, jako pierwsi danie zaadoptowali Brytyjczycy, którzy rozsławili je praktycznie na cały świat. Polacy dodali do swojej fasolki wędzony boczek oraz kiełbasę, aby zwiększyć jej sytość.

Zagęszczanie fasolki można wykonać na kilka sposobów - jednym z nich jest długie gotowanie fasoli, aż ta rozpadnie się i połączy z pomidorowym sosem. Jeśli jednak preferuje się fasolę w całości, najlepszą metodą jest dodanie zasmażki z masła oraz mąki.

Przepis na klasyczną fasolkę po bretońsku

Składniki:

  • 600 g suchej białej fasoli

  • 400 g wędzonej kiełbasy

  • 100 g wędzonego boczku

  • 3 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • duża puszka krojonych pomidorów

  • łyżka mąki

  • łyżka masła

  • 4 łyżki przecieru pomidorowego

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • sól

  • pieprz

  • majeranek

Zacznij od przemycia fasoli pod bieżącą wodą, a następnie namoczenia jej przez noc. Po wymoczeniu ponownie ją wypłucz i gotuj przez jedną godzinę z łyżką soli, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. W międzyczasie zajmij się resztą produktów.

Kiełbasę oraz boczek pokrój w mniejsze kawałki, może być kostką lub słupki. Przełóż mięso na zimną patelnię i powoli zwiększaj ogień, aż zacznie się wytapiać tłuszcz. Dodaj przecier pomidorowy i smaż go przez 4 minuty. Po usmażeniu mięsa dodaj siekaną cebulę wraz z czosnkiem.

Zawartość patelni przełóż do gotującej się fasoli i podgrzewaj, aż fasolka będzie całkowicie miękka. Teraz należy wrzucić pomidory, majeranek, sól oraz pieprz. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim mąkę. Wrzuć zasmażkę do fasoli, wymieszaj i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz przepis na nietypową fasolkę po bretońsku. Tutaj opisaliśmy, co się dzieje, gdy spożywa się odgrzewany makaron.

Fasolka po bretońsku

Źródło zdjęcia: canva/AleksandarDickov, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: A Taste of Historyy Cookbook autorstwa Waltera Staiba; foodo.pl Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy