Nietypowy przepis na fasolkę po bretońsku
Za oknem nieprzyjemny chłód. Pora więc na sycące i proste do zrobienia danie. Przedstawiamy wam nietypowy przepis na fasolkę po bretońsku. Będzie pożywnie, pikantnie i rozgrzewająco. I co ważne, ta potrawa lubi odgrzewanie.
Fasolka po bretońsku to pożywne danie z białej fasoli. Zwykle ma dodatek kiełbasy lub wędzonki oraz przecieru pomidorowego. Nie brakuje w niej też przypraw, które nadają potrawie niepowtarzalnego charakteru. Nasza fasolka po bretońsku będzie nieco inna, bo dorzucimy do niej mięso i trochę ostrego chilli.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nietypowy przepis na fasolkę po bretońsku
Składniki:
500 g białej fasoli, np. Piękny Jaś lub drobniejszej
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
1 cebula
olej
250 g wieprzowej łopatki
1 suszona papryczka chilli
150 g pieczarek
1 puszka pomidorów krojonych
1 mały koncentrat pomidorowy
2 ząbki czosnku
2 kiszone ogórki
sól, pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie fasolki po bretońsku
Fasolkę opłucz, zalej dużą porcją wody, odstaw na noc. Następnego dnia odlej wodę z namaczania, fasolę zalej świeżą wodą, zagotuj. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie, gotuj ok. 30 minut, aż będzie miękka. Odcedź ją.
Cebulę obierz, grubo poszatkuj. W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju, wsyp cebulę, zeszklij ją mieszając. Dodaj pokrojoną wieprzowinę, przesmaż mieszając. Mięso oprósz solą i pieprzem, przykryj, duś, aż zbrązowieje.
Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, dodaj do mięsa, przesmaż mieszając. Smaż na średnim ogniu, aż odparuje cała woda. Wtedy dodaj krojone pomidory, koncentrat pomidorowy i posiekaną papryczkę chilli. Duś całość ok. 20 minut, dopraw solą i pieprzem.
Do sosu dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ugotowaną fasolę. Całość gotuj jeszcze ok. 10 minut. Dopraw do smaku, przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Źródło zdjęcia: canva/Yuliya Furman
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: blog.karolinapolkowska