Genialny przepis na szybkie ciasto "7 szklanek"
Ciasto kojarzy się zazwyczaj z dużą ilością czasu potrzebnego na jego wykonanie, a także mnóstwem pracy - trzeba je w końcu wymieszać, a niekiedy także wyrobić. Dlatego zdecydowaliśmy się zaprezentować metodę, która pozwala cieszyć się banalnie prostym ciastem.
Do jego zrobienia potrzeba tak naprawdę jedynie 3 narzędzi, czyli miski, szklanki oraz rózgi do mieszania. Mikser będzie jednak świetnym ułatwieniem, który znacznie przyspieszy cały proces. Ciasto 7 szklanek stanowi dodatkowo doskonałą bazę do zrobienia innych słodkości.
Ciasto 7 szklanek, czyli banalnie prosty biszkopt
Biszkopt to bez wątpienia jedno z najważniejszych elementów dobrego tortu, czy ciasta przekładanego słodką masą. To lekkie jak chmurka ciasto jest swojego rodzaju rusztowaniem, na którym umieszczone są krem, dodatki i dekoracje, odpowiadające za smak oraz prezencje deseru.
Warto pamiętać, że podstawą biszkoptu jest dobrze ubita piana z białek i przesypane przez sitko składniki. W yzbycie się grudek z mąki czy proszku do pieczenia zmniejszy ryzyko opadnięcia ciasta, a także sprawi, że znacznie lepiej wyrośnie i równomiernie się upiecze.
Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjaśniamy, czy szypułki truskawek są jadalne. W tym tekście zdradzamy najlepsze promocje na grillowe produkty w Lidlu.
Źródło: ivanmateev, Getty Images
Przepis na ciasto 7 szklanek
Składniki:
-
1 szklanka jajek
-
1 szklanka cukru
-
1 szklanka śmietany
-
1 szklanka masła
-
1 szklanka mąki pszennej
-
1 szklanka mąki ziemniaczanej
-
1 szklanka mleka w proszku
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski wlej białka jajek i ubij je na puszystą pianę. W osobnej misce ukręć żółtka jaj z cukrem. Dodaj do kogla-mogla masło rozpuszczone i ostudzone oraz śmietanę. Gdy wszystko się połączy wsyp do żółtek z resztą składników mąkę, mleko w proszku i proszek do pieczenia.
Wymieszaj masę, a gdy ta stanie się gęsta, powoli połącz ją z ubitymi białkami. Zrób to przy użyciu prostej szpatułki silikonowej lub drewnianej łyżki. Mieszaj całość tylko chwilę, aby nie pozbyć się pęcherzyków powietrza. Podziel masę na 3 równe części.
Tortownicę o średnicy 27 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nie 1 część ciasta i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Powtórz czynność z każdym kolejnym blatem. Po upieczeniu wystarczy przełożyć je swoimi ulubionymi dodatkami i gotowe.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel.se.pll