Smakosze.pl Przepisy Genialny przepis na szybkie ciasto "7 szklanek"
nata_vkusidey, Getty Images Pro

Genialny przepis na szybkie ciasto "7 szklanek"

14 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasto kojarzy się zazwyczaj z dużą ilością czasu potrzebnego na jego wykonanie, a także mnóstwem pracy - trzeba je w końcu wymieszać, a niekiedy także wyrobić. Dlatego zdecydowaliśmy się zaprezentować metodę, która pozwala cieszyć się banalnie prostym ciastem.

Do jego zrobienia potrzeba tak naprawdę jedynie 3 narzędzi, czyli miski, szklanki oraz rózgi do mieszania. Mikser będzie jednak świetnym ułatwieniem, który znacznie przyspieszy cały proces. Ciasto 7 szklanek stanowi dodatkowo doskonałą bazę do zrobienia innych słodkości.

Ciasto 7 szklanek, czyli banalnie prosty biszkopt

Biszkopt to bez wątpienia jedno z najważniejszych elementów dobrego tortu, czy ciasta przekładanego słodką masą. To lekkie jak chmurka ciasto jest swojego rodzaju rusztowaniem, na którym umieszczone są krem, dodatki i dekoracje, odpowiadające za smak oraz prezencje deseru.

Warto pamiętać, że podstawą biszkoptu jest dobrze ubita piana z białek i przesypane przez sitko składniki. W yzbycie się grudek z mąki czy proszku do pieczenia zmniejszy ryzyko opadnięcia ciasta, a także sprawi, że znacznie lepiej wyrośnie i równomiernie się upiecze.

Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjaśniamy, czy szypułki truskawek są jadalne. W tym tekście zdradzamy najlepsze promocje na grillowe produkty w Lidlu.

Źródło: ivanmateev, Getty Images

Przepis na ciasto 7 szklanek

Składniki:

  • 1 szklanka jajek

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka śmietany

  • 1 szklanka masła

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej

  • 1 szklanka mleka w proszku

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski wlej białka jajek i ubij je na puszystą pianę. W osobnej misce ukręć żółtka jaj z cukrem. Dodaj do kogla-mogla masło rozpuszczone i ostudzone oraz śmietanę. Gdy wszystko się połączy wsyp do żółtek z resztą składników mąkę, mleko w proszku i proszek do pieczenia.

Wymieszaj masę, a gdy ta stanie się gęsta, powoli połącz ją z ubitymi białkami. Zrób to przy użyciu prostej szpatułki silikonowej lub drewnianej łyżki. Mieszaj całość tylko chwilę, aby nie pozbyć się pęcherzyków powietrza. Podziel masę na 3 równe części.

Tortownicę o średnicy 27 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nie 1 część ciasta i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Powtórz czynność z każdym kolejnym blatem. Po upieczeniu wystarczy przełożyć je swoimi ulubionymi dodatkami i gotowe.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se.pll

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy