Smakosze.pl Przepisy Genialny sposób Strzelczyka na serowe pączki
canva;phtorxp, pixabay; screen z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Genialny sposób Strzelczyka na serowe pączki

13 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Pączki nieodzownie kojarzone są głównie z drożdżami, które odpowiadają za ich smak, fakturę oraz puszystość. Dzisiaj pokażemy jak zrobić pączki na bazie sera według przepisu Tomasza Strzelczyka. Taka wersja jest nie tylko znacznie szybsza w przygotowaniu, lecz mniej kaloryczna i zdrowsza.

Pączki z przepisu Tomasza Strzelczyka, w przeciwieństwie do tradycyjnych, nie wymagają żadnego odkładania ciasta. Nie zawiera ono bowiem drożdży, które potrzebują kilkudziesięciu minut na rozpoczęcie pracy.

Tak naprawdę po połączeniu wszystkich składników i uzyskaniu jednolitej masy o odpowiedniej konsystencji, możesz od razu przejść do smażenia. Choć pączki serowe Strzelczyka nie są tak ciężkie, jak klasyczne, lepiej uważać z ich ilością i nie przesadzić.

Przepis na pączki Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 500 g mąki

  • 500 g twarogu

  • 1 jajko

  • 3 żółtka

  • szklanka jogurtu

  • 2 łyżki rumu

  • 150 g cukru

  • 2 łyżeczki sody

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • olej

  • 2 łyżeczki cynamonu

Zacznij od przesiania mąki do dużej miski. Dodaj do niej twaróg, rozcierając go pomiędzy palcami, jajko, żółtka, jogurt, 50 g cukru, ekstrakt waniliowy, sodę oczyszczoną oraz rum. Zagnieć ciasto, aż stanie się elastyczne.

Do garnka o grubym dnie wlej olej i postaw go na gazie o dużej mocy. Zagrzej olej, w międzyczasie formując z ciasta pojedyncze kuleczki. Aby ułatwić sobie zadanie, natłuść ręce masłem lub olejem.

Wrzucaj pączki na rozgrzany tłuszcz i smaż je z obu stron przez kilka minut, co chwila je obracając . Po usmażeniu obtocz je w cukrze zmieszanym ze zmielonym cynamonem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego sernik pęka podczas pieczenia i jak tego uniknąć. Ten tekst wyjawia prosty sposób lekkie serowe oponki.

Smażące się pączki

Źródło zdjęcia: canva/MiloszGuzowski

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy