Smakosze.pl Przepisy Gessler wyjawiła przepis na kiszone ogórki. 1 drobiazg jest kluczowy
canva/Yotka, Pawel Wodzynski/East News

Gessler wyjawiła przepis na kiszone ogórki. 1 drobiazg jest kluczowy

8 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Magda Gessler wyjawiła przepis na ogórki kiszone. Kluczowy jest jeden drobiazg, bez którego ogórki nie będą soczyste, jędrne i smaczne. Poznaj prosty przepis na wyśmienite ogórki kiszone. Będą idealne do sałatek, drugiego dania i do zupy ogórkowej.

Magda Gessler przygotowuje ogórki kiszone według tradycyjnej receptury z dodatkiem liści porzeczki, wiśni i innych składników. Gessler wyjawiła również, co zrobić, aby kiszonki zawsze były smaczne i soczyste.

Znana restauratorka kiszonki przygotowuje wyłącznie z polskich, gruntowych ogórków, tak zwanych kwaszeniaków, które mają chropowatą skórkę. Do kiszenia ogórków wykorzystajmy również ogórki małe i średnie, ponieważ będą najsmaczniejsze.

Pamiętajmy również o dwóch bardzo ważnych zasadach: ogórki zawsze dokładnie szorujemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Ten trik sprawi, że kiszonki będą jędrne i soczyste. Ogórki zawsze wkładajmy do umytych i wyparzonych słoików , w przeciwnym razie na pewno się zepsują.

Przepis Magdy Gessler na ogórki kiszone

Składniki:

  • 2 kg mniejszych, jędrnych ogórków gruntowych

  • po baldachu kopru na słoik

  • po liściu wiśni na słoik

  • po 2 liście czarnej porzeczki na słoik

  • po małym korzeniu chrzanu na słoik

  • po 2 ząbki czosnku na słoik

  • sól niejodowana kamienna - 2 płaskie łyżki na 1 l wody

Jak zrobić przepis Magdy Gessler na ogórki kiszone?

Ogórki wyszoruj, przełóż do miski i zalej zimną wodą, odstaw na godzinę . Słoiki umyj, wyparz i osusz. Do każdego słoika włóż czosnek, liście wiśni, porzeczki, czosnek i chrzan.

Ogórki układaj ciasno w słoikach, na wierzch włóż baldach kopru na każdy słoik. Przygotuj zalewę: zagotuj wodę z solą niejodowaną w proporcji 2 łyżki soli na 1 l wody.

Gorącą zalewę wlej do słoików, zakręć i postaw je do góry dnem, żeby ostygły, następnie przestaw do spiżarni lub w inne suche i zacienione miejsce. Ogórki po kilku tygodniach będą gotowe, smacznego.

Na zimę przygotuj również ogórki małosolne w miodzie i ogórki w zalewie musztardowej , smakują wyśmienicie i są świetnym dodatkiem do obiadu, sałatek i zimnej płyty.

Ogórki kiszone
canva/kwasny221

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy