Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Miodowe ogórki małosolne Ewy Wachowicz będą odkryciem sezonu. Pokochasz je od razu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.07.2022 10:22

Miodowe ogórki małosolne Ewy Wachowicz będą odkryciem sezonu. Pokochasz je od razu

Miodowe ogórki małosolne Ewy Wachowicz będą odkryciem sezonu. Pokochasz je od razu
canva/pilipphoto, Pawel Wodzynski/East News

Miodowe ogórki małosolne przepisu Ewy Wachowicz są pysznym dodatkiem do sałatek i zimnej płyty. Ogórki są orzeźwiające z lekką nutą słodyczy, są przepyszne i co najważniejsze- możemy cieszyć się ich smakiem już po 2-3 dniach od przygotowania.

Ogórki małosolne z miodem będą gotowe błyskawicznie. Jeśli chcesz zachować ich smak na dłużej, po tym czasie zakręć słoiki i pasteryzuj je do góry dnem przez około 20 minut, następnie odstaw w suche i chłodne miejsce.

Przed przygotowywaniem ogórków małosolnych koniecznie dokładnie umyj i sparz słoiki, aby były idealnie czyste i pozbawione bakterii, które mogą zepsuć przetwory. Ogórki gruntowe przed włożeniem do słoików muszą moczyć się w zimnej wodzie przez minimum godzinę.

Bardzo ważne jest również hodowanie ogórków. Jeśli były pryskane sztucznym nawozem, w tym azotem, ogórki nie będą smaczne. Kupujmy więc ogórki gruntowe od lokalnych sprzedawców i wyłącznie ze sprawdzonych źródeł.

Przepis na miodowe ogórki małosolne Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 kg mniejszych ogórków gruntowych

  • po baldachu kopru na słoik

  • po 2 ząbki czosnku na słoik

  • po 3 liście czarnej porzeczki na słoik

  • po kawałku korzenia chrzanu na słoik

  • kilka ziaren gorczycy na słoik

  • po łyżce płynnego miodu na słoik

Zalewa:

  • 1 łyżka soli niejodowanej na 1 l wody

Jak zrobić miodowe ogórki małosolne?

Słoiki umyj, sparz. Ogórki wyszoruj, przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na minimum godzinę. Do każdego słoika włóż czosnek, liście porzeczki, kawałek chrzanu, kilka ziaren gorczycy. Włóż również koper, wlej łyżkę miodu.

Do tak przygotowanych słoików włóż ogórki i przygotuj zalewę: na 1 l wody potrzebujesz 1 łyżki soli niejodowanej. Ostudzoną zalewę przelej do słoików, następnie przykryj je, ale ich nie zakręcaj. Po 2-3 dniach ogórki będą gotowe, smacznego.

Na zimę przygotuj również ogórki konserwowe w przyprawie curry oraz wyśmienite ogórki po kaszubsku z dodatkiem czerwonej papryki, będą idealne na zimę do kanapek i sałatek.

Ogórki w słoikach
canva/Eucalyptys

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl