Miodowe ogórki małosolne Ewy Wachowicz będą odkryciem sezonu. Pokochasz je od razu
Miodowe ogórki małosolne przepisu Ewy Wachowicz są pysznym dodatkiem do sałatek i zimnej płyty. Ogórki są orzeźwiające z lekką nutą słodyczy, są przepyszne i co najważniejsze- możemy cieszyć się ich smakiem już po 2-3 dniach od przygotowania.
Ogórki małosolne z miodem będą gotowe błyskawicznie. Jeśli chcesz zachować ich smak na dłużej, po tym czasie zakręć słoiki i pasteryzuj je do góry dnem przez około 20 minut, następnie odstaw w suche i chłodne miejsce.
Przed przygotowywaniem ogórków małosolnych koniecznie dokładnie umyj i sparz słoiki, aby były idealnie czyste i pozbawione bakterii, które mogą zepsuć przetwory. Ogórki gruntowe przed włożeniem do słoików muszą moczyć się w zimnej wodzie przez minimum godzinę.
Bardzo ważne jest również hodowanie ogórków. Jeśli były pryskane sztucznym nawozem, w tym azotem, ogórki nie będą smaczne. Kupujmy więc ogórki gruntowe od lokalnych sprzedawców i wyłącznie ze sprawdzonych źródeł.
Przepis na miodowe ogórki małosolne Ewy Wachowicz
Składniki:
2 kg mniejszych ogórków gruntowych
po baldachu kopru na słoik
po 2 ząbki czosnku na słoik
po 3 liście czarnej porzeczki na słoik
po kawałku korzenia chrzanu na słoik
kilka ziaren gorczycy na słoik
po łyżce płynnego miodu na słoik
Zalewa:
1 łyżka soli niejodowanej na 1 l wody
Jak zrobić miodowe ogórki małosolne?
Słoiki umyj, sparz. Ogórki wyszoruj, przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na minimum godzinę. Do każdego słoika włóż czosnek, liście porzeczki, kawałek chrzanu, kilka ziaren gorczycy. Włóż również koper, wlej łyżkę miodu.
Do tak przygotowanych słoików włóż ogórki i przygotuj zalewę: na 1 l wody potrzebujesz 1 łyżki soli niejodowanej. Ostudzoną zalewę przelej do słoików, następnie przykryj je, ale ich nie zakręcaj. Po 2-3 dniach ogórki będą gotowe, smacznego.
Na zimę przygotuj również ogórki konserwowe w przyprawie curry oraz wyśmienite ogórki po kaszubsku z dodatkiem czerwonej papryki, będą idealne na zimę do kanapek i sałatek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ewawachowicz.pl