Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszna zapiekanka Jamiego Olivera z trzema rodzajami mięsa. 1 porcja syci na cały dzień
Renata Materlińska
Renata Materlińska 10.07.2022 08:42

Przepyszna zapiekanka Jamiego Olivera z trzema rodzajami mięsa. 1 porcja syci na cały dzień

Jamie Oliver, mięsna zapiekanka
Rex Features/East News, canva/manyakotic

Zapraszamy na przepyszną zapiekankę Jamiego Olivera z trzema rodzajami mięs. Jest tak pożywna, że jedna jej porcja nasyci na cały dzień. Wyróżnia się też prostotą przygotowania i zachęcającym wyglądem. Możesz ją podać nawet na przyjęciu dla znajomych lub po prostu zaserwować na obiad, lub kolację. Lubisz potrawy, które są proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i efektowne? Dobrze trafiłeś, bo właśnie taka jest zapiekanka Jamiego Olivera. Jej podstawą są trzy rodzaje mięs, a więc kurczak, kiełbasa i boczek. Znany kucharz dorzuca też do niej trochę warzyw, a całość zalewa sosem i zapieka pod pierzynką z ciasta francuskiego.

Przepis na zapiekankę Jamiego Olivera

Składniki:

  • 2 udka kurczaka

  • 2 plastry wędzonego boczku

  • ok. 30 dag cienkiej kiełbasy

  • olej

  • 2 ziemniaki

  • 2 pory

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka musztardy

  • 1/2 l bulionu drobiowego

  • 1/2 l mleka

  • 2 garści roszponki lub rukoli

  • opakowanie ciasta francuskiego

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

Przygotowanie zapiekanki Jamiego z trzech mięs

Udka kurczaka opłucz, osusz. Mięso oddziel od kości, usuń skórę, pokrój w kostkę. Boczek smaż na głębokiej patelni, aż wytopi się z niego tłuszcz.

Wtedy dodaj do niego mięso z kurczaka i talarki kiełbasy. Całość smaż, co jakiś czas mieszając, aż mięsa się lekko przyrumienią.

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Pory oczyść, pokój w plastry. Warzywa dodaj do mięsa, podlej odrobiną wody i smaż na niedużym ogniu, aż pory zrobią się miękkie.

Dodaj musztardę i mąkę, wymieszaj. Potrawę podlej bulionem i mlekiem, zagotuj i gotuj 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas zamieszaj. Dopraw do smaku.

Z patelni odlej sos, dodaj do niego sałatę, zblenduj na gładką masę. Mięso i warzywa przełóż do naczynia do zapiekania i zalej 100 ml sosu. Odstaw je by przestygły, wstaw na kilka godzin do lodówki.

Przed podaniem brzeg formy do zapiekania posmaruj olejem. Ciasto francuskie pokrój w paski i ułóż z nich kratkę na wierzchu mięsa i warzyw.

Ciasto francuskie posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz całość ok. 45 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C, aż ładnie się zrumieni. Pozostały sos podgrzej, podawaj go do zapiekanki.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na zapiekanki. Sprawdź, jak Tomasz Strzelczyk robi zapiekankę ziemniaczaną, a także poznaj recepturę na zapiekankę ziemniaczaną z mielonym mięsem.

ciasto francuskie
canva/vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stronakuchni