Smakosze.pl Produkty GIS wycofuje łyżki szumówki. Mogą być szkodliwe
pogoda na majówkę, pilne, fot. Iberion

GIS wycofuje łyżki szumówki. Mogą być szkodliwe

9 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

GIS wydał ostrzeżenie publiczne, w którym wycofuje łyżki szumówki. W wyniku kontaktu z żywnością mogą być szkodliwe. Sprawdźcie więc, czy nie zakupiliście tych łyżek w ostatnim czasie, a jeśli tak, z pewnością ich nie używajcie.

GIS, czyli Główny Inspektorat Sanitarny, stoi na straży naszego bezpieczeństwa dotyczącego m.in. żywności. Gdy tylko wykryje zanieczyszczenia w produktach spożywczych lub przeznaczonych do kontaktu z żywnością, przekazuje tę informację w formie ostrzeżenia. Dzięki temu ryzyko szkodliwego wpływu na nasz organizm zostaje zminimalizowane.

GIS wycofuje łyżki szumówki. Mogą być szkodliwe

Jak przekazujemy za portalem GOV, w wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono, że z łyżek szumówek firmy Altom Design przeznaczonych do kontaktu z żywnością mogą migrować pierwszorzędne aminy aromatyczne.

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne są substancjami szkodliwymi dla zdrowia i nie powinny mieć kontaktu z żywnością.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Szumówka Altom Desing Numer partii: KZ/20/643 Kod kreskowy: 5904252305287 Dystrybutor: ALTOM Sp. z o.o. Sp. K., ul. Franklina Roosevelta 116A, 62-200 Gniezno

Podjęte działania i zalecenia dla konsumentów

Firma Altom Sp. z o.o. Sp. K. wycofuje z rynku wyżej wymieniony produkt. Spółka przyjmuje zwrot powyższych łyżek i zobowiązała się do ich likwidacji.

Konsumenci, którzy nabyli wyżej wymieniony produkt, nie powinni używać go do kontaktu z żywnością.

W ostatnim czasie nasz serwis przekazywał komunikaty dotyczące wycofywanych partii mięsa, zup i herbat , a także wycofywanych szklanek .

szumówka
szumówka

Źródło zdjęcia: canva/Corinne Poleij

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gov

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy