Smakosze.pl Produkty Najlepsza kapusta na gołąbki
canva.com/Olga Kriger

Najlepsza kapusta na gołąbki

2 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Gołąbki najczęściej zawinięte są w liście najzwyklejszej białej kapusty. Polacy są do niej przyzwyczajeni, w końcu korzystały z niej nasze babcie oraz mamy, dlatego i my korzystamy. Istnieje jednak odmiana kapusty, która znacznie lepiej spełni się w roli pakunku.

Holenderska firma Bejo Zaden opracowała, dzięki ogromnej pracy specjalistów, specjalną odmianę białej kapusty, którą nazwano "coolwrap". Jej właściwości i budowa sprawiają, że wręcz idealnie sprawdza się jako owijka dla cennego mięsnego farszu.

Gołąbki będą smakować jeszcze lepiej

Kapusta odpowiedniej jakości jest podstawą do uzyskania dobrych gołąbków. Liście muszą być na tyle twarde i wytrzymałe by nie rozpadły się podczas zwijania czy gotowania, a zarazem na tyle miękkie i delikatne, żeby nie sprawiały problemów podczas jedzenia.

Niekiedy zdarza się, że kupiona główka kapusty prezentuje sobą słabą jakość. Liście nawet po dłuższym parzeniu nie chcą odchodzić łatwo od reszty warzywa, nie mają takiej samej wielkości i rozpadają się podczas formowania gołąbków.

Na szczęście istnieje odmiana kapusty białej, która idealnie nadaje się do zawijania gołąbków . Jej cechy i właściwości sprawiają, że gotowanie tego dania jest przyjemnością, a jedzenie wręcz czystą rozkoszą. Holendrzy zdecydowanie sprawdzili się i uzyskali przełomowy efekt.

Odmiana białej kapusty nazywa się, jak już wcześniej wspomnieliśmy, "coolwrap", co w wolnym tłumaczeniu może oznaczać "wygodna owijka". Celem holenderskich specjalistów było wyhodowanie kapusty, która mogłaby być zdrową alternatywą dla pszennych tortilli.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy niesamowite właściwości, jakie ma w sobie natka marchewki. Tutaj z kolei prezentujemy metodę naszych babć na utrzymanie ziemniaków w cieple przez dłuższy czas.

Jakie cechy posiada holenderska kapusta?

Jej kształt jest inny, ponieważ cała głowa kapusty jest spłaszczona - dzięki temu liście idealnie nadają się do zawijania w przeróżne wzory. Ich oddzielanie jest proste do tego stopnia, że nie trzeba jej nawet obgotowywać. Liście wręcz same odchodzą od rdzenia kapusty.

Liście są wyjątkowo wytrzymałe i elastyczne, przez co nie rozrywają się podczas formowania kształtów. Przy okazji nie są łykowate, więc jedzenie nie będzie zakłócone. Ostatnim aspektem jest równa wielkość liści. Dzięki temu każdy gołąbek w końcu będzie miał taki sam kształt.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy