Smakosze.pl
Marchewka z natką

ValentynVolkov, Getty Images

Niezwykłe właściwości marchewki i jej natki

2 Marca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Marchewka sprzedawana w sklepach bardzo często jest pozbawiona liści - klienci przyzwyczajeni są do kupowanie samych korzeni. Okazuje się jednak, że w liściach marchwi znajduje się wiele wartości odżywczych, których wyrzucanie jest ogromną stratą.

Marchewka bardzo często pojawia się w naszych kuchniach. Korzeń ten nadaje słodyczy zupom, stanowi bazę lub składnik wielu surówek i sałatek, a pieczone marchewki nie mają sobie równych - karmelizacja jaka w nich zachodzi nadaje im jeszcze słodszego smaku. 

Najczęściej kupujemy marchewki bez liści i łodyg. Na sklepowych straganach nawet marchewki bio są pozbawione górnych części. Aby móc ją zdobyć, należy wybrać się na targ w poszukiwaniu młodych marchewek, ponieważ sprzedawcy nie ucinają liści z młodych korzeni. 

Marchewka z liśćmi jest bardzo cenna

Liście marchewki są przez praktycznie wszystkich wyrzucane. Nawet jeśli zdobędzie się roślinę w całości, większość z nas odcina natkę i wyrzuca ją do kosza na śmieci lub kompostownika, jeśli ma się dom na wsi. Jest to jednak ogromny błąd. 

Górna część marchwi jest jadalna i zawiera wiele wartości odżywczych, które konieczne są do odpowiedniego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Liście tego warzywa są źródłem kwasu askorbinowego oraz witaminy K. Znajdziemy w nich także wapń, potas oraz magnez. 

Dawniej liście wykorzystywane były również w medycynie ludowej. Napar z liści stosowany był jako odświeżacz oddechu. Wykazuje działanie antyseptyczne, dlatego stosowano go podczas leczenia skaleczeń na skórze, ale także w jamie ustnej czy na dziąsłach. 

Jak czytamy na portalu smakdnia.pl, natka marchewki ma działanie moczopędne, likwiduje obrzęki i wspomaga proces odtruwania organizmu.

Ma on również działanie poprawiające odporność, o którą szczególnie teraz powinniśmy dbać. Co więcej, reguluje poziom cukru we krwi oraz usprawnia prace układu krążenia. 

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy recepturę na najlepsze pieczone udka kurczaka z kapustą. Tutaj z kolei prezentujemy przepis na kotlety schabowe, które są tak pyszne, że ciężko powstrzymać się przed wieloma dokładkami. 

Do czego wykorzystywać liście marchwi?

Jednym z najlepszych sposobów jest zrobienie z nich pesto. Wystarczy zamienić bazylię na liście marchewki, a orzeszki piniowe na nerkowca i gotowe. Trzeba jednak pamiętać, że smak natki jest odrobinę gorzki, dlatego warto zaparzyć ją kilkanaście sekund we wrzątku. 

Górna część marchewki świetnie sprawdza się także jako dodatek do zup, koktajli warzywnych czy kremów. Spożywanie całej rośliny jest nie tylko zdrowe, ale i ekologiczne - nic się nie marnuje, więc środowisko jest choć trochę odciążone. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakdnia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Produkty

GIS wycofuje partię sezamu łuskanego

Czytaj więcej >

Produkty

Turysta zniesmaczony grillowaniem na plaży

Czytaj więcej >
Arbuz arbuzowi nierówny

Produkty

Jak wybrać idealnego arbuza?

Czytaj więcej >
Biedronka będzie otwarta w niedziele?

Produkty

Czy Biedronka będzie otwarta w niedziele niehandlowe?

Czytaj więcej >

Produkty

Czy handel w niedzielę zostanie zaostrzony?

Czytaj więcej >
Napój przyczynił się do zmian skórnych

Produkty

Okropne konsekwencje po zamówieniu uwielbianego napoju

Czytaj więcej >