Nietypowy składnik gołąbków
Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Niektórzy wielbiciele swojskiej kuchni mogliby zajadać się nimi bez przerwy. Wyjątkowa wersja gołąbków jest bardzo kusząca. Ich walory smakowe powalają na łopatki.
Gołąbki z dodatkiem soku z kiszonej kapusty
Bez wątpienia gołąbki są jednym z najbardziej smakowitych swojskich specjałów. Danie ma wiele wariantów. Niektóre z nich znacząco wyróżniają się na tle pozostałych. Przykładem jest, chociażby przepis na gołąbki z drobiowym farszem . Dziś sięgniemy po jeszcze inną recepturę.
Gołąbki można wzbogacić o sok z kiszonej kapusty. Dodatek ten jest bardzo zdrowy. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Wapteka, poprawia on procesy trawienne oraz wspomaga pracę wątroby. Więcej na ten temat wspominaliśmy we wcześniejszym artykule .
Przepis na gołąbki w tej odsłonie jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Sam aromat sprawi, że domownicy będą z niecierpliwością wyczekiwali, aż specjał wyląduje na ich talerzach. Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
1 l bulionu
-
400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
-
250 g kaszy jęczmiennej
-
250 g ryżu
-
250 ml soku z kiszonej kapusty
-
100 g masła
-
posiekana cebula
-
główka kapusty
-
sól
-
pieprz
(Pixabay / dbaezol)
Gołąbki w wyjątkowej odsłonie
Na początku gotujemy kaszę i ryż. Należy zrobić to w osobnych naczyniach. Mięso mielone trochę podsmażamy z cebulką na rozgrzanym maśle . Po wystygnięciu, składniki ze sobą łączymy. Farsz odstawiamy i bierzemy się za kapustę.
Z kapusty wycinamy głąb. Umieszczamy ją w garnku z osolonym wrzątkiem. Kiedy liście zaczną odchodzić, odławiamy je i odkładamy do wystygnięcia . Wycinamy z nich zgrubienie. Na każdym liściu umieszczamy trochę farszu. Całość zawijamy na gołąbki.
Dno garnka wyścielamy liśćmi kapusty. Układamy na nich nasze gołąbki. Wszystko zalewamy bulionem i sokiem z kiszonej kapusty. Gołąbki zakrywamy kapustą i gotujemy przez około 40 minut . Nasz specjał jest już prawie gotowy.
Do gołąbków możemy przygotować sos pomidorowy lub grzybowy. Idealnie będą się one komponowały z mięsnym farszem i posmakiem kiszonej kapusty . Gołąbki w tej odsłonie z pewnością szybko znikną z talerzy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Wapteka; WP Kuchnia