Smakosze.pl Przepisy Nietypowy składnik gołąbków
Canva.com / smpics

Nietypowy składnik gołąbków

7 marca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Niektórzy wielbiciele swojskiej kuchni mogliby zajadać się nimi bez przerwy. Wyjątkowa wersja gołąbków jest bardzo kusząca. Ich walory smakowe powalają na łopatki.

Gołąbki z dodatkiem soku z kiszonej kapusty

Bez wątpienia gołąbki są jednym z najbardziej smakowitych swojskich specjałów. Danie ma wiele wariantów. Niektóre z nich znacząco wyróżniają się na tle pozostałych. Przykładem jest, chociażby przepis na gołąbki z drobiowym farszem . Dziś sięgniemy po jeszcze inną recepturę.

Gołąbki można wzbogacić o sok z kiszonej kapusty. Dodatek ten jest bardzo zdrowy. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Wapteka, poprawia on procesy trawienne oraz wspomaga pracę wątroby. Więcej na ten temat wspominaliśmy we wcześniejszym artykule .

Przepis na gołąbki w tej odsłonie jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Sam aromat sprawi, że domownicy będą z niecierpliwością wyczekiwali, aż specjał wyląduje na ich talerzach. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1 l bulionu

  • 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

  • 250 g kaszy jęczmiennej

  • 250 g ryżu

  • 250 ml soku z kiszonej kapusty

  • 100 g masła

  • posiekana cebula

  • główka kapusty

  • sól

  • pieprz

(Pixabay / dbaezol)

Gołąbki w wyjątkowej odsłonie

Na początku gotujemy kaszę i ryż. Należy zrobić to w osobnych naczyniach. Mięso mielone trochę podsmażamy z cebulką na rozgrzanym maśle . Po wystygnięciu, składniki ze sobą łączymy. Farsz odstawiamy i bierzemy się za kapustę.

Z kapusty wycinamy głąb. Umieszczamy ją w garnku z osolonym wrzątkiem. Kiedy liście zaczną odchodzić, odławiamy je i odkładamy do wystygnięcia . Wycinamy z nich zgrubienie. Na każdym liściu umieszczamy trochę farszu. Całość zawijamy na gołąbki.

Dno garnka wyścielamy liśćmi kapusty. Układamy na nich nasze gołąbki. Wszystko zalewamy bulionem i sokiem z kiszonej kapusty. Gołąbki zakrywamy kapustą i gotujemy przez około 40 minut . Nasz specjał jest już prawie gotowy.

Do gołąbków możemy przygotować sos pomidorowy lub grzybowy. Idealnie będą się one komponowały z mięsnym farszem i posmakiem kiszonej kapusty . Gołąbki w tej odsłonie z pewnością szybko znikną z talerzy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Wapteka; WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy