Smakosze.pl

Pixabay / licencja: CC 0

Kolor żółtka świadczy o jakości jajka

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Jajka jadamy tak często, że czasami zapominamy o tym z jak niezwykłym produktem mamy do czynienia. W jednym niepozornym jajku znajduje się prawdziwe bogactwo składników odżywczych oraz witamin, a przy okazji ma tyle kalorii co nic. Jedno jajko to zaledwie 80 kcal, więc na śniadanie są dużo lepszą alternatywą niż kaloryczne kanapki. 

Nasz wiedza o jajkach jest ciągle zbyt nikła, niektórzy nie wiedzą na przykład czy po napisanym na opakowaniu terminie przydatności można je nadal jeść oraz jak często powinny pojawiać się w naszej diecie . Dziś przyjrzymy się kolorowi żółtka, oraz odpowiemy sobie na pytanie, czy kolor skorupki także może nam pomóc przy wyborze jajek.

Kolor żółtka jajka? Zawsze wybieraj ciemniejsze

Jasne, słoneczne żółtko jajka może nam się korzyć z lekkim i pożywnym posiłkiem, jednak to te ciemniejsze, niemal pomarańczowe są dla nas najlepsze. Im żółtko ma głębszy kolor, tym lepszą dietę oraz warunki miała sama kura. 

Kura, która mogła swobodnie poruszać się po trawie, w swojej diecie ma nie tylko ziarna, ale także owady, kukurydzę czy napotkane rośliny. Dzięki temu właśnie w ciemniejszym żółtku znajdziemy wiele nasyconych kwasów tłuszczowych, witaminę E oraz antyoksydanty. 

Co więcej, naukowcy udowodnili także, że jajka z ciemniejszym żółtkiem zawierają więcej kwasów omega 3, witamin A oraz D i beta karotenu. Badania te zostały przeprowadzone przez Uniwersytet w Pensylwanii. 

Uważajmy jednak na oszustów. Okazuje się, że nieuczciwi hodowcy mogą dorzucać do ziaren specjalne barwniki, dzięki którym jajko wydaje się mieć głębszy kolor niż w rzeczywistości. Dlatego zawsze wybierajmy certyfikowane jajka z oznaczeniem 0.

Czy kolor skorupki jajka ma znaczenie?

Można, by pomyśleć, że skoro w żółtku znajduje się tyle ważnych informacji, to także kolor skorupki nie będzie bez znaczenia. Jednak tutaj czyha na nas pułapka. Kolor skorupki zależy jedynie od samej kury i nie zawiera w sobie żadnej ukrytej wiadomości.

Możemy się nim kierować jedynie przy wyborze jajek na pisanki. Jasne zdecydowanie łatwiej się zabarwi, a przez to pisanki będą dużo ładniejsze. Poza względami estetycznym kolor skorupki nie niesie ze sobą żadnej istotnej informacji. 

Są hodowcy i sprzedawcy, którzy próbują wykorzystać naszą niewiedzę. Dlatego zawsze warto wiedzieć, jak nie dać się oszukać i wkładać do koszyka tylko produkty najwyższej jakości. Przy okazji mając świadomość, że kura, która zniosła dane jajko, miała humanitarne warunki, na jakie zasługuje.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mamadu / kobieta onet

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined  

Tagi:

Podobne artykuły

Dieta

Polacy zapomnieli o tym napoju, a jest niesamowicie zdrowy. Dietetyk ujawnił zadziwiające fakty
Czytaj więcej >

Dieta

Poznajesz roślinę na zdjęciu? Kiedyś stosowały ją nasze babcie. Dziś zdrowy, ale zapomniany owoc wraca znowu do łask
Czytaj więcej >

Dieta

Tak karmią ludzi w polskich szpitalach. Sanepid wyjawił wyniki kontroli, pacjenci są oburzeni
Czytaj więcej >

Dieta

Lepiej zaplanuj picie kawy dopiero po tej godzinie. Jej działanie będzie skuteczniejsze, a organizm ci podziękuje
Czytaj więcej >

Dieta

Polacy ignorują te liście, a to wielki błąd. Są wręcz niesamowicie cenne
Czytaj więcej >

Dieta

Zamiast cukru, dodaj do kawy tę przyprawę. Nie chodzi tylko o smak, lista zalet odbiera mowę
Czytaj więcej >
Karolina Szmulewicz

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Dieta

Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Miksuję 2 śliwki z kefirem i dorzucam 2 składniki. Już niemal zapomniałam o przykrym problemie
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wszyscy mają katar, a ja się nim nie przejmuję. Na odporność codziennie piję wywar św. Hildegardy
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Które grzyby rosnące w Polsce są najzdrowsze? Będziecie zachwyceni, wielka niespodzianka
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Co oznacza biały nalot na czekoladzie? Lepiej mieć świadomość, mnóstwo osób jest w błędzie
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zalewam nim liście babki i zyskuję wyjatkowy syrop. Jego korzyści doceniam co roku
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Doceniała go sama św. Hildegarda. Napar z tego zioła może działać cuda
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Miksuję 2 śliwki z kefirem i dorzucam 2 składniki. Już niemal zapomniałam o przykrym problemie
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wszyscy mają katar, a ja się nim nie przejmuję. Na odporność codziennie piję wywar św. Hildegardy
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Które grzyby rosnące w Polsce są najzdrowsze? Będziecie zachwyceni, wielka niespodzianka
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Co oznacza biały nalot na czekoladzie? Lepiej mieć świadomość, mnóstwo osób jest w błędzie
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zalewam nim liście babki i zyskuję wyjatkowy syrop. Jego korzyści doceniam co roku
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Doceniała go sama św. Hildegarda. Napar z tego zioła może działać cuda
Czytaj więcej >