Kolor żółtka świadczy o jakości jajka
Jajka jadamy tak często, że czasami zapominamy o tym z jak niezwykłym produktem mamy do czynienia. W jednym niepozornym jajku znajduje się prawdziwe bogactwo składników odżywczych oraz witamin, a przy okazji ma tyle kalorii co nic. Jedno jajko to zaledwie 80 kcal, więc na śniadanie są dużo lepszą alternatywą niż kaloryczne kanapki.
Nasz wiedza o jajkach jest ciągle zbyt nikła, niektórzy nie wiedzą na przykład czy po napisanym na opakowaniu terminie przydatności można je nadal jeść oraz jak często powinny pojawiać się w naszej diecie. Dziś przyjrzymy się kolorowi żółtka, oraz odpowiemy sobie na pytanie, czy kolor skorupki także może nam pomóc przy wyborze jajek.
Kolor żółtka jajka? Zawsze wybieraj ciemniejsze
Jasne, słoneczne żółtko jajka może nam się korzyć z lekkim i pożywnym posiłkiem, jednak to te ciemniejsze, niemal pomarańczowe są dla nas najlepsze. Im żółtko ma głębszy kolor, tym lepszą dietę oraz warunki miała sama kura.
Kura, która mogła swobodnie poruszać się po trawie, w swojej diecie ma nie tylko ziarna, ale także owady, kukurydzę czy napotkane rośliny. Dzięki temu właśnie w ciemniejszym żółtku znajdziemy wiele nasyconych kwasów tłuszczowych, witaminę E oraz antyoksydanty.
Co więcej, naukowcy udowodnili także, że jajka z ciemniejszym żółtkiem zawierają więcej kwasów omega 3, witamin A oraz D i beta karotenu. Badania te zostały przeprowadzone przez Uniwersytet w Pensylwanii.
Uważajmy jednak na oszustów. Okazuje się, że nieuczciwi hodowcy mogą dorzucać do ziaren specjalne barwniki, dzięki którym jajko wydaje się mieć głębszy kolor niż w rzeczywistości. Dlatego zawsze wybierajmy certyfikowane jajka z oznaczeniem 0.
Czy kolor skorupki jajka ma znaczenie?
Można, by pomyśleć, że skoro w żółtku znajduje się tyle ważnych informacji, to także kolor skorupki nie będzie bez znaczenia. Jednak tutaj czyha na nas pułapka. Kolor skorupki zależy jedynie od samej kury i nie zawiera w sobie żadnej ukrytej wiadomości.
Możemy się nim kierować jedynie przy wyborze jajek na pisanki. Jasne zdecydowanie łatwiej się zabarwi, a przez to pisanki będą dużo ładniejsze. Poza względami estetycznym kolor skorupki nie niesie ze sobą żadnej istotnej informacji.
Są hodowcy i sprzedawcy, którzy próbują wykorzystać naszą niewiedzę. Dlatego zawsze warto wiedzieć, jak nie dać się oszukać i wkładać do koszyka tylko produkty najwyższej jakości. Przy okazji mając świadomość, że kura, która zniosła dane jajko, miała humanitarne warunki, na jakie zasługuje.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: mamadu / kobieta onet
undefined