Surówka z buraków smakuje obłędnie
Pixabay / congerdesign

Przepis na surówkę z buraków

Surówka jest elementem obiadu, którego nie może zabraknąć w przypadku niektórych potraw. Powinna dostarczać nam jak najwięcej cennych składników odżywczych. Dobrym wyborem jest przepyszna surówka z buraków. Burgundowe bulwy są bogactwem witamin i minerałów.

Powszechnie surówka jest uznawana za zdrowy element obiadu. Z pewnością taka będzie, jeśli wykorzystamy do jej przygotowania buraki. Smak takiego dodatku na długo pozostaje w pamięci. Domownicy będą zachwyceni.

Surówka z buraków w obłędnej odsłonie

Nie da się ukryć, że surówka jest istotnym elementem obiadu. Warzywa są jedną z podstaw zdrowego odżywiania, w związku z tym wzbogacanie nimi potraw jest wskazane. Surówka pozwala nam na zrobienie tego w pyszny sposób.

Jakiś czas temu na naszym portalu gościła surówka z pora. Dziś przyjrzymy się recepturze na smakołyk z buraków. Warto wiedzieć, co skrywają w sobie te niepozorne bulwy. Okazuje się, że buraki mogą w znacznym stopniu wpłynąć na nasze zdrowie.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Poradnik Zdrowie, buraki zawierają między innymi tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy oraz witaminy C, B6, A, E oraz K. Obok nich znajdziemy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Takie połączenie sprawia, że surówka z buraków jest świetnym pomysłem.

Niesamowite korzyści z jedzenia makreliNiesamowite korzyści z jedzenia makreliCzytaj dalej

Surówka za sprawą buraków może obniżać poziom cholesterolu oraz niwelować nadciśnienie. Na pyszne bulwy powinny uważać osoby z cukrzycą, ponieważ mają wysoki indeks glikemiczny. Surówka z buraków jest prosta w przygotowaniu. Co nam będzie potrzebne?

  • 3 spore buraki
  • okazała cebula
  • 2 jabłka
  • 3 ogórki kiszone
  • 60 ml oleju
  • 2 g cukru
  • 2 g soli
  • 2 g pieprzu

Surówka z buraka

(Pixabay / congerdesign)

Surówka, którą pokochają domownicy

Surówka w tej odsłonie z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Na początku starannie myjemy buraki. Bulwy owijamy folią aluminiową i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 1,5 h. Możemy oczywiście kupić już ugotowane buraki. Wówczas cały proces przygotowań pójdzie o wiele szybciej.

Kiedy buraki już ostygną, obieramy je ze skórki. To samo robimy z jabłkami. Z owoców dodatkowo wycinamy gniazda nasienne. Oba składniki ścieramy na tarce o większych oczkach. Warto założyć rękawiczki, ponieważ buraki mocno brudzą.

Ogórki kiszone i cebulę drobno siekamy. Dodajemy je do buraków z jabłkami. Wszystko starannie mieszamy, wzbogacamy o olej i przyprawy. Surówka jest już gotowa. Możemy ją również urozmaicić odrobiną chrzanu. Dobrze sprawdzi się z kotletami mielonymi z kalafiora.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania Gotuje; Poradnik Zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł