Smakosze.pl

Pixabay / congerdesign

Przepis na surówkę z buraków

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Powszechnie surówka jest uznawana za zdrowy element obiadu. Z pewnością taka będzie, jeśli wykorzystamy do jej przygotowania buraki. Smak takiego dodatku na długo pozostaje w pamięci. Domownicy będą zachwyceni.

Surówka z buraków w obłędnej odsłonie

Nie da się ukryć, że surówka jest istotnym elementem obiadu. Warzywa są jedną z podstaw zdrowego odżywiania, w związku z tym wzbogacanie nimi potraw jest wskazane. Surówka pozwala nam na zrobienie tego w pyszny sposób.

Jakiś czas temu na naszym portalu gościła surówka z pora . Dziś przyjrzymy się recepturze na smakołyk z buraków. Warto wiedzieć, co skrywają w sobie te niepozorne bulwy. Okazuje się, że buraki mogą w znacznym stopniu wpłynąć na nasze zdrowie.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Poradnik Zdrowie, buraki zawierają między innymi tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy oraz witaminy C, B6, A, E oraz K. Obok nich znajdziemy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Takie połączenie sprawia, że surówka z buraków jest świetnym pomysłem.

Surówka za sprawą buraków może obniżać poziom cholesterolu oraz niwelować nadciśnienie. Na pyszne bulwy powinny uważać osoby z cukrzycą, ponieważ mają wysoki indeks glikemiczny. Surówka z buraków jest prosta w przygotowaniu. Co nam będzie potrzebne?

  • 3 spore buraki

  • okazała cebula

  • 2 jabłka

  • 3 ogórki kiszone

  • 60 ml oleju

  • 2 g cukru

  • 2 g soli

  • 2 g pieprzu

(Pixabay / congerdesign)

Surówka, którą pokochają domownicy

Surówka w tej odsłonie z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Na początku starannie myjemy buraki. Bulwy owijamy folią aluminiową i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 1,5 h. Możemy oczywiście kupić już ugotowane buraki. Wówczas cały proces przygotowań pójdzie o wiele szybciej.

Kiedy buraki już ostygną, obieramy je ze skórki. To samo robimy z jabłkami. Z owoców dodatkowo wycinamy gniazda nasienne. Oba składniki ścieramy na tarce o większych oczkach. Warto założyć rękawiczki, ponieważ buraki mocno brudzą.

Ogórki kiszone i cebulę drobno siekamy. Dodajemy je do buraków z jabłkami. Wszystko starannie mieszamy, wzbogacamy o olej i przyprawy. Surówka jest już gotowa. Możemy ją również urozmaicić odrobiną chrzanu. Dobrze sprawdzi się z kotletami mielonymi z kalafiora .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania Gotuje; Poradnik Zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]