Smakosze.pl
Gołąbki z kurczakiem

Flickr / Marco Verch Professional Photographer / CC BY 2.0

Przepis na gołąbki z farszem z piersi kurczaka

4 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Nie bez powodu danie uznaje się za jeden z klasyków naszej rodzimej kuchni. Zabiegani smakosze powinni wypróbować przepis na gołąbki z kurczakiem. Specjał będzie gotow

Bez wątpienia gołąbki można uznać za kulinarny szlagier, któremu bardzo ciężko się oprzeć. W klasycznej wersji farsz obfituje w mięso wieprzowe. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać kurczaka. Takie danie przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Delikatność i niezapomniany smak w jednym.

Gołąbki w drobiowej odsłonie

Pyszne gołąbki można przyrządzić na rozmaite sposoby. Ostatnio wspominaliśmy o tym, jaką kapustę najlepiej wykorzystać podczas przygotowań. Tym razem sięgniemy po przepis na gołąbki, w których farszu znajdzie się pyszne mięso z kurczaka.

Farsz na gołąbki z kurczakiem na długo pozostaje w pamięci. Charakteryzuje go delikatność. Danie wręcz rozpływa się w ustach. Gołąbki w tym wydaniu można przygotować niemal w mgnieniu oka. Wystarczy 30 minut.

Przepis na gołąbki z drobiowym nadzieniem jest bardzo prosty w przygotowaniu. Każdy powinien poradzić sobie z tą recepturą. Nawet smakosze, którzy unikają gotowanie takich frykasów, dadzą sobie radę

Farsz owiniemy we włoską kapustę, a gotową potrawę zaserwujemy w wyśmienitym sosie. Aby przyrządzić wyborne gołąbki, musimy zaopatrzyć się najpierw w odpowiednie składniki. Nic nie powinno być tutaj zaskoczeniem.   

  • 12 liści kapusty włoskiej

  • filet z kurczaka

  • 200 g pieczarek

  • 2 jajka

  • 30 g bułki tartej

  • sól

  • pieprz

  • cebula

  • olej do smażenia

  • krojone pomidory w puszce

  • 30 g mąki

  • 40 ml śmietany 18%

  • ulubione zioła

  • 30 g ketchupu pikanego

  • pęczek koperku

(Pixabay / Lebensmittelfotos)

Gołąbki, obok których ciężko przejść obojętnie

Na początku obgotowujemy liście kapusty. W tym czasie mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy je solą i pieprzem. Możemy także wykorzystać inne przyprawy. Dobrze sprawdza się wędzona papryka, która doskonale podkreśla smak mięsa.

Kiedy liście zmiękną, wyławiamy je z wody i pozwalamy im ostygnąć. Cebulę siekamy. Podobnie postępujemy z pieczarkami. W misce umieszczamy bułkę tartą i jajko. Mieszamy je z cebulą i grzybami. W każdym z liści kapusty umieszczamy kawałki kurczaka.

Mięso przykrywamy warstwą mieszanki z cebuli i pieczarek. Kapustę zawijamy tak, aby otrzymać gołąbki o pożądanym kształcie. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. Pomidory w puszce podgrzewamy i łączymy ze śmietaną, mąką, ziołami, ketchupem i posiekanym koperkiem.

Gołąbki w naczyniu oblewamy sosem i wstawiamy do piekarnika. Całość pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Danie w tej odsłonie z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Warto wiedzieć, jakie mięsa najlepiej sprawdzają się w gołąbkach.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Szare kluski

Przepisy

Prosta receptura na niezapomniane szare kluski

Czytaj więcej >
Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >