Smakosze.pl

Flickr / Marco Verch Professional Photographer / CC BY 2.0

Przepis na gołąbki z farszem z piersi kurczaka

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Bez wątpienia gołąbki można uznać za kulinarny szlagier, któremu bardzo ciężko się oprzeć. W klasycznej wersji farsz obfituje w mięso wieprzowe. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać kurczaka. Takie danie przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Delikatność i niezapomniany smak w jednym.

Gołąbki w drobiowej odsłonie

Pyszne gołąbki można przyrządzić na rozmaite sposoby. Ostatnio wspominaliśmy o tym, jaką kapustę najlepiej wykorzystać podczas przygotowań . Tym razem sięgniemy po przepis na gołąbki, w których farszu znajdzie się pyszne mięso z kurczaka.

Farsz na gołąbki z kurczakiem na długo pozostaje w pamięci. Charakteryzuje go delikatność. Danie wręcz rozpływa się w ustach. Gołąbki w tym wydaniu można przygotować niemal w mgnieniu oka. Wystarczy 30 minut.

Przepis na gołąbki z drobiowym nadzieniem jest bardzo prosty w przygotowaniu. Każdy powinien poradzić sobie z tą recepturą. Nawet smakosze, którzy unikają gotowanie takich frykasów, dadzą sobie radę

Farsz owiniemy we włoską kapustę, a gotową potrawę zaserwujemy w wyśmienitym sosie. Aby przyrządzić wyborne gołąbki, musimy zaopatrzyć się najpierw w odpowiednie składniki. Nic nie powinno być tutaj zaskoczeniem.   

  • 12 liści kapusty włoskiej

  • filet z kurczaka

  • 200 g pieczarek

  • 2 jajka

  • 30 g bułki tartej

  • sól

  • pieprz

  • cebula

  • olej do smażenia

  • krojone pomidory w puszce

  • 30 g mąki

  • 40 ml śmietany 18%

  • ulubione zioła

  • 30 g ketchupu pikanego

  • pęczek koperku

(Pixabay / Lebensmittelfotos)

Gołąbki, obok których ciężko przejść obojętnie

Na początku obgotowujemy liście kapusty. W tym czasie mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy je solą i pieprzem. Możemy także wykorzystać inne przyprawy. Dobrze sprawdza się wędzona papryka, która doskonale podkreśla smak mięsa.

Kiedy liście zmiękną, wyławiamy je z wody i pozwalamy im ostygnąć. Cebulę siekamy. Podobnie postępujemy z pieczarkami. W misce umieszczamy bułkę tartą i jajko. Mieszamy je z cebulą i grzybami. W każdym z liści kapusty umieszczamy kawałki kurczaka.

Mięso przykrywamy warstwą mieszanki z cebuli i pieczarek. Kapustę zawijamy tak, aby otrzymać gołąbki o pożądanym kształcie. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. Pomidory w puszce podgrzewamy i łączymy ze śmietaną, mąką, ziołami, ketchupem i posiekanym koperkiem.

Gołąbki w naczyniu oblewamy sosem i wstawiamy do piekarnika. Całość pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Danie w tej odsłonie z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Warto wiedzieć, jakie mięsa najlepiej sprawdzają się w gołąbkach .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >