Wspaniałe właściwości soku z kiszonej kapusty
Sok z kiszonej kapusty może wydawać się niepozornym produktem spożywczym. Wiele osób nie znosi jego kwaśnego, a zarazem słonego smaku, przez który nie są w stanie go przełknąć. Zdecydowanie warto się przemóc, ponieważ korzyści są ogromne.
Kiszenie wytwarza mnóstwo substancji chemicznych, które mogą zostać z korzyścią wchłonięte przez nasze organizmy. Dostarczanie ich jest również kluczowe, aby procesy metaboliczne zachodziły w poprawny sposób, a ciało było w zdrowiu i dobrej kondycji.
Sok z kiszonej kapusty działa doskonale
Obecnie za oknami panuje okropna, mglista pogoda, która sprzyja infekcjom, przeziębieniom i grypie. Jednym z najlepszych sposobów ochrony przed nimi jest zdrowa dieta, pełna witamin, minerałów i probiotyków. Dobrym wyborem jest w tym przypadku kiszona kapusta.
W kapuście po kiszeniu i soku po niej najwięcej znaleźć można witaminy C. Konieczna ona jest do odpowiedniej pracy układu odpornościowego, a także wpływa na kondycję skóry, włosów czy paznokci, ponieważ jest bardzo silnym antyoksydantem.
Poza kwasem askorbinowym sok z kapusty pełen jest innych antyoksydantów, sodu, witaminy E i, przede wszystkim, żywych kultur bakterii. To właśnie te bakterie kwasu mlekowego odpowiadają za całe dobro, jakie znajduje się w liściach kiszonej kapusty oraz soku po nich.
Jak czytamy na portalu dompelenpomyslow.pl, probiotyki to kultury bakterii, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Do tego regulują trawienie i pomagają organizmowi przyswajać potrzebne mu witaminy i minerały. Dlatego tak istotne jest, by zachowywać równowagę probiotyczną naszego układu trawiennego.
Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy doskonałe promocje dostępne od jutra w Biedronce i Lidlu. Tutaj z kolei prezentujemy wyzwanie, jakiego podjął się pewien youtuber - zjadł on najostrzejszą pizzę w Polsce i wygrał 1500 złotych.
Artur Topolski jest znanym dietetykiem, który zachęca wszystkich do picia przynajmniej jednej szklanki tego płynu. Dzięki niemu możemy również schudnąć - obecność błonnika wydłuża uczucie sytości, a także przyspiesza i polepsza metabolizm.
Portal dompelenpomyslow.pl wskazuje także na dolegliwości, które mogą być wskaźnikiem, aby natychmiast zacząć pić sok z kiszonej kapusty. Są to: problemy trawienne, nietolerancja laktozy, zakażenia grzybicze czy reakcje alergiczne na żywność. Jeśli masz jakiekolwiek z nich, szczególnie warto sięgnąć po sok.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: dompelenpomyslow.pl