Zasady mrożenia gołąbków
Smakowite gołąbki niejednokrotnie wywoływały u nas autentyczny zachwyt. Czasami zdarza się, że przygotowujemy ich zbyt wiele. Wówczas w naszych głowach pojawia się myśl, by gołąbki zamrozić. W jaki sposób należy do zrobić?
Mrożone gołąbki mogą być równie smakowite
Bez wątpienia gołąbki można zaliczyć do grona najlepszych swojskich smakołyków, obok których nie sposób przejść obojętnie. Niedawno przedstawialiśmy przepis, w którym wykorzystuje się delikatne mięso kurczaka .
Pyszne gołąbki przeważnie przygotowujemy w większych ilościach. Niekiedy trudno zjeść wszystko w odpowiednim czasie. W takiej sytuacji warto gołąbki po prostu zamrozić. Istnieje kilka sposobów na zabezpieczenie naszej potrawy przed zepsuciem .
Gołąbki najszybciej się zamrożą, jeśli poddamy takiemu zabiegowi ugotowane danie. Każdy ze smakołyków należy pakować w osobnym opakowaniu . W przeciwnym wypadku gołąbki się posklejają. Warto również gotować je krócej od pozostałych.
Jeśli mamy więcej czasu, to możemy zamrozić gołąbki na surowo. W takiej sytuacji najlepiej farsz zapakować osobno. Jeśli chcemy zamrozić także sos, to na niego również należy przygotować osobne opakowanie.
(Canva.com / Issaurinko)
Jak jeszcze można zamrozić gołąbki?
Surowy farsz na gołąbki możemy również owinąć sparzonymi liśćmi kapusty. Wówczas możemy zapakować je razem . Gołąbki możemy też zamrozić razem z sosem. Jest to najszybsza z możliwości. Oczywiście niezwykle istotna jest także kwestia rozmrażania naszych smakołyków. Od tego zależy finalny efekt.
Gołąbki można rozmrażać w mikrofalówce. Rzecz jasna urządzenie powinno mieć funkcję, która pozwala na takowe działanie. Zawiniątka z kapusty umieszczamy w misce z wodą i uruchamiamy naszą mikrofalówkę. Gołąbki powinny być do połowy zanurzone w wodzie . Po kilku minutach będą nadawały się do ugotowania.
Gołąbki zamrożone razem z sosem możemy rozmrozić także przy użyciu patelni lub garnka . Wystarczy, że na dnie naczynia umieścimy trochę oleju. Następnie podgrzewamy gołąbki na wolnym ogniu pod przykryciem.
Nasze gołąbki można też rozmrozić poprzez umieszczenie w naczyniu żaroodpornym i wstawienie do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza. Jeśli mamy więcej czasu, to wystarczy, że zamrożone gołąbki przełożymy do lodówki i poczekamy, aż same się rozmrożą. Warto wiedzieć, jaki rodzaj kapusty najlepiej się nadaje do tego specjału .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: WP Kuchnia; Gotujmy