Banany mają mnóstwo właściwości
canva.com/jeffwasserman

Czarna końcówki banana - usuwać czy nie?

Przez wiele lat uczono nas, że banany, w swojej czarnej końcówce, skrywają szkodliwe i niezdrowe substancje. Tak mówiły nam nasze babcie i mamy. Czy jednak tak jest naprawdę? Okazuje się, że w żadnym wypadku - spożycie jej nie grozi żadnym niebezpieczeństwem.

Banany stanowią cenne źródło wielu potrzebnych naszym organizmom wartości odżywczych. Jednym z podstawowych składników jest potas, który reguluje pracę mięśnia sercowego i wspomaga funkcjonowanie całego układu krwionośnego.

Niestety, wiele osób do dzisiaj nie wie, czy czarna końcówka banana, która skryta jest pod skórka owocu, może być przez nas konsumowana. Niebagatelny wpływ na taki stan ma stwierdzenie, często powtarzane przez nasze mamy i babcie, że jest ona wręcz niebezpieczna.

Banany i ich czarna końcówka

Mity i legendy przybierają na silne na przestrzeni lat. Według nich, w końcówkach bananów skrywają się pająki, ich jaja, bakterie, toksyny, zanieczyszczenia czy nawet pasożyty, które wywołują giardiozę. Rzeczywistość jest zupełnie inna.

Jak czytamy na portalu kuchnia.wp.pl, końcówka banana to jego najstarsza część – z tego miejsca wyrasta owoc w miejsce kwiatu. W tych kwiatach nie znajdują się ani pasożyty, ani bakterie, ani pająki. Nie mamy więc powodu do odczuwania strachu czy obrzydzenia.

Przepis na zupę meksykańskąPrzepis na zupę meksykańskąCzytaj dalej

Niestety, banany mogą być źródłem zakażenia giardiozą, jednak nie z powodu czarnej końcówki - pierwotniaki odpowiadające za tę chorobę można znaleźć na niemytych warzywach, owocach oraz dłoniach, dlatego tak ważna jest higiena i czyszczenie swojego jedzenia.

Usuwanie końcówki nie jest potrzebne

Choć czarne zakończenie bananów nie wygląda apetycznie, jego smak i właściwości nie odbiegają od reszty owocu. W żadnym wypadku nie jest ono toksyczne i niezdrowe, dlatego każdy, kto odcina ten czarny kolec, tak naprawdę marnuje część zupełnie dobrego jedzenia.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy najprostszą recepturę na najłatwiejszy biszkopt. W tym tekście z kolei tłumaczymy jak przygotować wspaniały specyfik na lepszy i zdrowszy sen.

Koniecznością jest jednak dokładne płukanie bananów przed obraniem ze skórki. To na niej bowiem bytują patogeny, które mogą zagrażać naszemu zdrowiu, a w wyjątkowo rzadkich przypadkach, nawet życiu. Często można na niej znaleźć tak groźne organizmy, jak pałeczki Salmonelli.

Dlaczego banany są takie zdrowe?

Banany wypełnione są pektynami, czyli formą błonnika, który jest wyjątkowo zdrowy. Pektyny mają właściwości obniżające poziom złego cholesterolu i zwiększające poziom dobrego cholesterolu. Pomagają także schudnąć, dzięki wywołaniu uczucia sytości. Odcinanie nawet niewielkiej części owocu jest z tego powodu niewskazane.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł