Smakosze.pl
Biszkopt domowy

dusiowa, Getty Images

Ekspresowy przepis na puszysty biszkopt

9 Marca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Klasyczny biszkopt jest stosunkowo trudnym do wykonania wypiekiem. Podczas pieczenia trzeba zachować wyjątkową ostrożność, aby ciasto nie opadło, a proporcje składników i poziom wyrobienia masy warunkuje, czy finalnie wszystko się uda. Na szczęście

Biszkopt jest bez wątpienia jednym z najważniejszych elementów dobrego tortu, czy ciasta przekładanego kremem. To puszyste ciasto jest swojego rodzaju rusztowaniem, na którym montowane są krem, dodatki i dekoracje, odpowiadające za smak i wygląd.

Dobranie odpowiedniej temperatury i czasu pieczenia mogą sprawiać kłopoty, jednak receptura prezentowana niżej jest tak prosta, że nikt nie będzie musiał się tym przejmować. Wystarczy kierować się zaleceniami, a wszystko w 100% się uda i domownicy będą zachwyceni twoim cukierniczym kunsztem. 

Najprostszy możliwy biszkopt

Jak przygotować najlepszy biszkopt? Najważniejszą zasadą jest dokładne przesianie wszystkich sypkich składników przez sitko o drobnych oczkach. Pozbycie się grudek mąki czy proszku do pieczenia zmniejszy ryzyko opadnięcia ciasta, a także sprawi, że znacznie lepiej wyrośnie i równomiernie się upiecze.

Jeśli więc najczęściej kupujesz gotowe biszkopty, ponieważ brakuje ci wiary w swoje umiejętności, nie przejmuj się. Jeśli będziesz trzymać się ram poniższego przepisu, nie ma szans, aby cokolwiek się nie udało. Co więcej, domowy biszkopt jest znacznie smaczniejszy i zdrowszy, ponieważ dokładnie wiesz, z jakich składników został zrobiony. 

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy sekretną recepturę babci Basi na najlepsze ciasto drożdżowe. W tym tekście z kolei tłumaczymy jak przygotować wspaniały specyfik na lepszy i zdrowszy sen. 

Przepis na najprostszy biszkopt

Składniki: 

  • 1 szklanka mąki

  • 1 szklanka cukru

  • 3 łyżki wody

  • 4 jajka

  • odrobina soli

  • pół łyżki proszku do pieczenia

Na początku oddziel żółtka jaj od białek. Białka przelej do dużej miski i zacznij miksować je mikserem z odrobiną soli. Gdy uzyskasz sztywną pianę, odstaw ją na bok. W osobnej misce ukręć żółtka z cukrem na kogel mogel. Gdy masa podwoi swoją objętość i stanie się jasna, jest gotowa. 

Do ubitych żółtek dodaj powoli białka, miksując na najniższych obrotach. Następnie należy wsypać przesiany proszek do pieczenia, mąkę oraz wodę - każde z nich dodawaj partiami. Mieszaj całość tylko chwilę, aby nie pozbyć się pęcherzyków powietrza. 

Przelej masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj ją i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz całość do momentu, gdy wbity patyczek w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu wyjmij biszkopt i odstaw do ostudzenia. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ciasto naleśnikowe wylewane na patelnie

Przepisy

Naleśniki korzenne krok po kroku - idealne na śniadanie

Czytaj więcej >
Kaszanka z grilla

Przepisy

Kaszanka na grilla z warzywami według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Ogórki w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na chrupiące ogórki w zalewie miodowej

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >