Biszkopt domowy
dusiowa, Getty Images

Ekspresowy przepis na puszysty biszkopt

Klasyczny biszkopt jest stosunkowo trudnym do wykonania wypiekiem. Podczas pieczenia trzeba zachować wyjątkową ostrożność, aby ciasto nie opadło, a proporcje składników i poziom wyrobienia masy warunkuje, czy finalnie wszystko się uda. Na szczęście istnieją przepisy, które znacznie ułatwiają to zadanie - poniżej możecie zapoznać się z jednym z nich.

Biszkopt jest bez wątpienia jednym z najważniejszych elementów dobrego tortu, czy ciasta przekładanego kremem. To puszyste ciasto jest swojego rodzaju rusztowaniem, na którym montowane są krem, dodatki i dekoracje, odpowiadające za smak i wygląd.

Dobranie odpowiedniej temperatury i czasu pieczenia mogą sprawiać kłopoty, jednak receptura prezentowana niżej jest tak prosta, że nikt nie będzie musiał się tym przejmować. Wystarczy kierować się zaleceniami, a wszystko w 100% się uda i domownicy będą zachwyceni twoim cukierniczym kunsztem.

Najprostszy możliwy biszkopt

Jak przygotować najlepszy biszkopt? Najważniejszą zasadą jest dokładne przesianie wszystkich sypkich składników przez sitko o drobnych oczkach. Pozbycie się grudek mąki czy proszku do pieczenia zmniejszy ryzyko opadnięcia ciasta, a także sprawi, że znacznie lepiej wyrośnie i równomiernie się upiecze.

Jeśli więc najczęściej kupujesz gotowe biszkopty, ponieważ brakuje ci wiary w swoje umiejętności, nie przejmuj się. Jeśli będziesz trzymać się ram poniższego przepisu, nie ma szans, aby cokolwiek się nie udało. Co więcej, domowy biszkopt jest znacznie smaczniejszy i zdrowszy, ponieważ dokładnie wiesz, z jakich składników został zrobiony.

Placki ziemniaczane z niespodziankąPlacki ziemniaczane z niespodziankąCzytaj dalej

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy sekretną recepturę babci Basi na najlepsze ciasto drożdżowe. W tym tekście z kolei tłumaczymy jak przygotować wspaniały specyfik na lepszy i zdrowszy sen.

Przepis na najprostszy biszkopt

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki wody
  • 4 jajka
  • odrobina soli
  • pół łyżki proszku do pieczenia

Na początku oddziel żółtka jaj od białek. Białka przelej do dużej miski i zacznij miksować je mikserem z odrobiną soli. Gdy uzyskasz sztywną pianę, odstaw ją na bok. W osobnej misce ukręć żółtka z cukrem na kogel mogel. Gdy masa podwoi swoją objętość i stanie się jasna, jest gotowa.

Do ubitych żółtek dodaj powoli białka, miksując na najniższych obrotach. Następnie należy wsypać przesiany proszek do pieczenia, mąkę oraz wodę - każde z nich dodawaj partiami. Mieszaj całość tylko chwilę, aby nie pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Przelej masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj ją i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz całość do momentu, gdy wbity patyczek w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu wyjmij biszkopt i odstaw do ostudzenia.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł