Smakosze.pl Przepisy Gołąbki bez zawijania. W sam raz na rodzinny obiad na Wszystkich Świętych
canva/etorres69

Gołąbki bez zawijania. W sam raz na rodzinny obiad na Wszystkich Świętych

30 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Gołąbki bez zawijania są doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Gołąbki są proste w przygotowaniu i o wiele szybsze od tradycyjnego dania. Gołąbki obsmażamy na oleju i zapiekamy w aromatycznym sosie pomidorowym, nikt im się nie oprze.

Gołąbki bez zawijania to danie, które przygotujemy również na święta i większe uroczystości, kiedy będziemy gotować obiad nie tylko dla najbliższych. Gołąbki nie są czasochłonne, nie musimy parzyć kapusty i zawijać w nią farszu. Gołąbków nie dusimy, a obsmażamy i pieczemy w piekarniku.

Do gołąbków bez zawijania gorąco polecam domowy sos pomidorowy gotowany na naturalnym wywarze warzywnym lub rosołu z poprzedniego obiadu. Zrezygnujmy z gotowania sosu na kostkach rosołowych, ponieważ nie będzie już tak smaczny, kostki to sama sól i konserwanty.

Gołąbki bez zawijania muszą być przygotowane z mięsa najwyższej jakości. Do potraw tego typu polecam łopatkę lub szynkę wieprzową, które mają przerosty tłuszczu, tłuszcz jest nośnikiem smaku, z chudego mięsa nie zrobimy najlepszych gołąbków.

Prosty przepis na gołąbki bez zawijania z piekarnika

Składniki:

  • 800 g mięsa mielonego wieprzowego, najlepiej z łopatki lub z szynki

  • pół główki kapusty

  • woreczek ryżu białego

  • duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • duże jajko

  • mąka pszenna

  • łyżeczka soli

  • łyżeczka mielonego pieprzu

  • łyżeczka suszonego majeranku

  • łyżka masła

  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Składniki na sos:

  • 4- 5 szklanek wywaru warzywnego lub rosołu

  • puszka pomidorów krojonych

  • koncentrat pomidorowy do smaku

  • cukier, sól, pieprz

  • suszone oregano

  • pół pęczka natki pietruszki

  • śmietana 18% do zup i sosów do zabielenia

Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Pieczone gołąbki nie mają sobie równych

Mięso włóż do większej miski, wlej 3 łyżki zimnej wody i wyrabiaj ręcznie przez chwilę, odstaw. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu, poszatkuj drobno kapustę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj czosnek i smaż chwilę, odcedź z wody ugotowany ryż. Kapustę, cebulę z czosnkiem i ryż przełóż do miski z mięsem, wyrabiaj przez chwilę, następnie wbij jajko, wsyp sól, pieprz, majeranek i ponownie całość wymieszaj.

Z przygotowanej masy uformuj nieduże kulki, oprósz je mąką i obsmaż na rozgrzanym oleju, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Przygotuj sos: bulion wlej do garnka i zagotuj, dodaj pomidory w puszcze, 2 łyżki koncentratu, posiekaną natkę pietruszki, oregano, cukier i gotuj około 15 minut.

Wywar dopraw do smaku solą, pieprzem, w razie potrzeby dodaj więcej koncentratu i cukru, jeśli sos jest cierpki. Sos zabiel śmietaną i wlej do naczynia z gołąbkami. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 30 minut.

Pomysł na równie szybki i smaczny obiad? Bitki wołowe w aromatycznym sosie i kotlety mielone po kaszubsku , dania posmakują wszystkim domownikom.

Gołąbki bez zawijania
canva/vaaseenaa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy