Marynowana dynia z przyprawami korzennymi. Smakołyk, który detronizuje inne przetwory
Marynowana dynia jest znakomita. Lekko słodkie warzywo w octowej zalewie z dodatkiem korzennych przypraw doskonale sprawdzi się zarówno jako element zdrowej sałatki jak przysmak podany do obiadu. Musicie spróbować — bije na głowę paprykę, grzyby czy buraki.
Z korzennymi przyprawami dynia komponuje się doskonale. Dlaczego zatem nie zamknąć jej w pełnej smaku zalewie octowej? W tej wersji jest soczysta, a naturalna słodycz przyjemnie kontrastuje z kwaskowością fermentowanego płynu.
Przepis na wyborną w smaku marynowaną dynię
Składniki:
450 g dowolnej dyni
600 ml octu jabłkowego, najlepiej domowego
600 ml wody
150 g płynnego miodu lub syropu klonowego lub cukru
3 laski cynamonu
9 goździków
3 gwiazdki anyżu
5-6 cm kawałek imbiru
Jak przygotować pyszną marynowaną dynię? Będzie idealna do obiadu
Dynię myjemy, usuwamy skórkę. Pozbywamy się także pestek i nitkowatego wnętrza. Pozostałą część koimy w niedużą kostkę. Imbir również obieramy i kroimy go w cienkie plasterki. W większym garnku umieszczamy wodę, ocet jabłkowy i przyprawy korzenne.
Doprowadzamy do wrzenia i wkładamy dynię. Po około 2 minutach odławiamy warzywo i przenosimy je do słoików. Zalewę ponownie zagotowujemy, a następnie łączymy ją z miodem, syropem klonowym lub cukrem.
Słodkim płynem wypełniamy słoiki i zakręcamy je. Odstawiamy do góry dnem od wystudzenia, po czym przenosimy w zacienione miejsce. Po dwóch dniach marynowana dynia będzie gotowa do spożycia.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wykorzystanie dyni. W tym artykule zdradzamy jak zrobić z niej świetny mus, który będzie idealny do wielu deserów, Ten natomiast zdradza patent na wytrawne obiadowe placki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: