Bitki wołowe przepis. Zdradzamy najlepszą recepturę
Bitki wołowe w sosie własnym to doskonały pomysł na proste danie jednogarnkowe o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Delikatne, miękkie i soczyste mięso w ciemnym sosie to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Poznaj przepis na bitki wołowe w sosie własnym na obiad.
Bitki wołowe to wyśmienite, pożywne danie, idealne na obiad dla całej rodziny i na wizytę gości, każdy będzie zachwycony smakiem potrawy. Wołowina jest bardzo delikatna i soczysta, a gęsty, aromatyczny sos mięsny jest przysłowiową wisienką na torcie.
Bitki podaj z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami. Możesz zrobić również czeskie knedliki, które doskonale łączą się z czerwonym mięsem i sosem. Danie podaj również z ogórkami kiszonymi, tartymi burakami lub czerwoną kapustą, a będzie doskonałe.
Wołowina smakuje równie dobrze w aromatycznym sosie grzybowym- tu poznasz przepis na bitki wołowe w sosie grzybowym.
Przepis na bitki wołowe
Składniki:
500 g udźca wołowego lub wołowiny bez kości
2 cebule czerwone
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
tymianek suszony
papryka słodka mielona
sól, pieprz
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
Jak zrobić bitki wołowe?
Wołowinę pokrój w plastry, każdy kawałek rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa lub pięścią, oprósz pieprzem, papryką słodką, następnie obtocz w mące.
Wołowinę smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie przełóż do większego garnka. Cebule i czosnek posiekaj, przełóż na patelnię, oprósz tymiankiem i zeszklij.
Podsmażone warzywa dodaj do mięsa, włóż liście laurowe, ziele angielskie, wlej wodę, aby delikatnie przykrywała mięso i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę- półtorej, aż wołowina będzie idealnie miękka.
Źródło zdjęcia: canva/MichaelWende Co jakiś czas sprawdzaj poziom wody, w razie potrzeby dolej odrobinę. Pod koniec gotowania dopraw danie do smaku solą, pieprzem i tymiankiem i zagęść mąką.