Gotowana brukselka ma niepełny smak? Sprawdź, czego potrzebuje
Wiele osób do brukselki podchodzi sceptycznie. Nieodpowiednio przygotowane warzywo nie zachęca ani wyglądem, ani smakiem. Jeśli jednak wzbogacisz je o zrumienioną bułkę tartą i apetyczne orzechy, zyska zupełnie nowy, niezwykle apetyczny wymiar.
Nie bez znaczenia jest również umiejętne gotowanie brukselki. Nie należy poddawać jej obróbce przez zbyt długi czas. Warzywo powinno zachować swoją intensywną barwę, a także pozostać lekko jędrne. Dzięki temu będzie nie tylko smaczniejsze, ale też lżejsze dla żołądka.
Aby brukselka gotowała się równomiernie, natnij ją na krzyż od strony głąba. Równomierny dostęp wrzącej wody zagwarantuje, że warzywo nie pozostanie w środku twarde. Ugotowane główki pozostaje wymieszać z aromatyczną mieszanką bułki i orzechów. W takim wydaniu każdy pokocha brukselkę.
Przepis na gotowaną brukselkę z bułką tarta i orzechami
Składniki:
-
500 g świeżej brukselki
-
1 łyżeczka cukru
-
1/2 łyżeczki soli
-
3 łyżki masła
-
2 czubate łyżeczki bułki tartej
-
1 łyżka orzechów laskowych lub włoskich
Przygotowanie wyśmienitej gotowanej brukselki krok po kroku
Brukselkę oczyść z zewnętrznych liści, odkrój końcówki głąbów . Warzywo ponacinaj od spodu na krzyż za pomocą ostrego nożyka . Następnie starannie opłucz je na sicie lub durszlaku pod bieżącą, zimną wodą .
W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli . Płynu powinno być tyle, aby tylko przykrywał główki warzywa . Przygotowaną brukselkę wrzuć na wrzątek i gotuj bez przykrycia przez ok. 7-8 minut . Stopień ugotowania sprawdzaj za pomocą widelca .
W międzyczasie przygotuj dodatki do brukselki . W tym celu w drugim garnku rozpuść masło . Podsmaż na nim bułkę tartą, po chwili dodaj łuskane i drobno posiekane orzechy . Całość zdejmij z ognia po 1-2 minutach mieszania .
Ugotowaną brukselkę odcedź z wody . Wrzuć ją do garnka z bułką z dodatkiem orzechów włoskich. Składniki wymieszaj dokładnie, aby masa dokładnie oblepiła warzywa . Gotową brukselkę podawaj od razu po przyrządzeniu .
Smak pieczonej brukselki zachwyci niejednego sceptyka . Kiszone warzywo bije na głowę tradycyjne ogórki .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak przechowywać faworki i pączki, by dłużej pozostały świeże?
-
Zamiast kawy wypij kawowy koktajl. Chodakowska zaleca go nawet na drugie śniadanie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama