Smakosze.pl Przepisy Gotowana brukselka ma niepełny smak? Sprawdź, czego potrzebuje
Canva / clubfoto

Gotowana brukselka ma niepełny smak? Sprawdź, czego potrzebuje

12 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Wiele osób do brukselki podchodzi sceptycznie. Nieodpowiednio przygotowane warzywo nie zachęca ani wyglądem, ani smakiem. Jeśli jednak wzbogacisz je o zrumienioną bułkę tartą i apetyczne orzechy, zyska zupełnie nowy, niezwykle apetyczny wymiar.

Nie bez znaczenia jest również umiejętne gotowanie brukselki. Nie należy poddawać jej obróbce przez zbyt długi czas. Warzywo powinno zachować swoją intensywną barwę, a także pozostać lekko jędrne. Dzięki temu będzie nie tylko smaczniejsze, ale też lżejsze dla żołądka.

Aby brukselka gotowała się równomiernie, natnij ją na krzyż od strony głąba. Równomierny dostęp wrzącej wody zagwarantuje, że warzywo nie pozostanie w środku twarde. Ugotowane główki pozostaje wymieszać z aromatyczną mieszanką bułki i orzechów. W takim wydaniu każdy pokocha brukselkę.

Przepis na gotowaną brukselkę z bułką tarta i orzechami

Składniki:

  • 500 g świeżej brukselki

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 3 łyżki masła

  • 2 czubate łyżeczki bułki tartej

  • 1 łyżka orzechów laskowych lub włoskich

Przygotowanie wyśmienitej gotowanej brukselki krok po kroku

Brukselkę oczyść z zewnętrznych liści, odkrój końcówki głąbów . Warzywo ponacinaj od spodu na krzyż za pomocą ostrego nożyka . Następnie starannie opłucz je na sicie lub durszlaku pod bieżącą, zimną wodą .

W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli . Płynu powinno być tyle, aby tylko przykrywał główki warzywa . Przygotowaną brukselkę wrzuć na wrzątek i gotuj bez przykrycia przez ok. 7-8 minut . Stopień ugotowania sprawdzaj za pomocą widelca .

W międzyczasie przygotuj dodatki do brukselki . W tym celu w drugim garnku rozpuść masło . Podsmaż na nim bułkę tartą, po chwili dodaj łuskane i drobno posiekane orzechy . Całość zdejmij z ognia po 1-2 minutach mieszania .

Ugotowaną brukselkę odcedź z wody . Wrzuć ją do garnka z bułką z dodatkiem orzechów włoskich. Składniki wymieszaj dokładnie, aby masa dokładnie oblepiła warzywa . Gotową brukselkę podawaj od razu po przyrządzeniu .

Smak pieczonej brukselki zachwyci niejednego sceptyka . Kiszone warzywo bije na głowę tradycyjne ogórki .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy