Zapomnij o gotowanej. Brukselka zapiekana jest chrupiąca i pyszna. Wszystko dzięki sosowi
Brukselka zapiekana skradnie serce niejednego smakosza. Soczysty i chrupiący obiadowy dodatek doprawiony wyrazistym sosem jest prosty w przygotowaniu, a smakuje o niebo lepiej niż przyrządzany w wodzie. Koniecznie musicie go spróbować.
Raz spróbujecie brukselki zapiekanej, a zapomnicie o goryczy towarzyszącej gotowaniu warzywa. Dodamy do niej pyszny sos, który nada jej nieco słodyczy, zmiękczy jej listki i sprawi, że upiecze się doskonale. Z pewnością nic lepszego nie jedliście.
Przepis na pyszną brukselkę zapiekaną
Składniki:
800 g brukselki
1-2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu jabłkowego
3-5 ząbków czosnku
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować zapiekaną brukselkę?
Zaczynamy od umycia brukselki i dokładnego oczyszczenia jej z wierzchnich liści, jeśli są uszkodzone lub brzydkie. Kapustki przekrawamy na połówki lub nawet ćwiartki, jeśli są bardzo duże. Piekarnik rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Z miodu, octu, oliwy, posiekanego czosnku i przypraw przygotowujemy sos. Wlewamy go do miski z brukselkami, po czym mieszamy i przenosimy warzywo na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy 20-30 minut, w trakcie kilka razy mieszając.
Wskazówka: dodając do brukselki zapiekanej trochę zrumienionego na patelni boczku czy podsmażone tofu sprawicie, że będzie bardziej sycąca. Taka wersja podana z kaszą czy makaronem może już stanowić samodzielne danie obiadowe.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na brukselkę. Polecamy prosty patent na przekąskę w cieście. Być może skusi was też pyszna odsłona, która smakiem przypominać wam będzie gołąbki w sosie pomidorowym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Podgrzewasz parówki? Sprawdź, kiedy należy zdjąć z nich osłonki
Co zrobić, żeby kotlety schabowe były miękkie? 2 czynności mają ogromne znaczenie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama