Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o gotowanej. Brukselka zapiekana jest chrupiąca i pyszna. Wszystko dzięki sosowi

Zapomnij o gotowanej. Brukselka zapiekana jest chrupiąca i pyszna. Wszystko dzięki sosowi

Brukselka zapiekana
canva/pixelshot

Brukselka zapiekana skradnie serce niejednego smakosza. Soczysty i chrupiący obiadowy dodatek doprawiony wyrazistym sosem jest prosty w przygotowaniu, a smakuje o niebo lepiej niż przyrządzany w wodzie. Koniecznie musicie go spróbować.

Raz spróbujecie brukselki zapiekanej, a zapomnicie o goryczy towarzyszącej gotowaniu warzywa. Dodamy do niej pyszny sos, który nada jej nieco słodyczy, zmiękczy jej listki i sprawi, że upiecze się doskonale. Z pewnością nic lepszego nie jedliście.

Przepis na pyszną brukselkę zapiekaną

Składniki:

  • 800 g brukselki

  • 1-2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego

  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

  • 3-5 ząbków czosnku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przygotować zapiekaną brukselkę?

Zaczynamy od umycia brukselki i dokładnego oczyszczenia jej z wierzchnich liści, jeśli są uszkodzone lub brzydkie. Kapustki przekrawamy na połówki lub nawet ćwiartki, jeśli są bardzo duże. Piekarnik rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Z miodu, octu, oliwy, posiekanego czosnku i przypraw przygotowujemy sos. Wlewamy go do miski z brukselkami, po czym mieszamy i przenosimy warzywo na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy 20-30 minut, w trakcie kilka razy mieszając.

Wskazówka: dodając do brukselki zapiekanej trochę zrumienionego na patelni boczku czy podsmażone tofu sprawicie, że będzie bardziej sycąca. Taka wersja podana z kaszą czy makaronem może już stanowić samodzielne danie obiadowe.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na brukselkę. Polecamy prosty patent na przekąskę w cieście. Być może skusi was też pyszna odsłona, która smakiem przypominać wam będzie gołąbki w sosie pomidorowym.

Brukselka zapiekana jest pyszna
canva/Roxiller

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: