Jak przechowywać faworki i pączki, by dłużej pozostały świeże?
Już za chwilę Tłusty Czwartek, więc z pewnością niejedna z Was będzie smażyć pączki i faworki. A jak robić, to robić, nie 10 sztuk, ale i z 50. Co jednak zrobić, by zapas łakoci doskonale smakował też następnego dnia? Podpowiadamy jak najlepiej przechowywać pączki i faworki, by nie wyschły i były smaczne.
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Mimo naszych najszczerszych starań może zdarzyć się, że pączki i faworki usmażone lub zakupione na ten dzień nie zostaną skonsumowane do ostatniej sztuki. Aby cieszyły swoim smakiem dłużej warto znać kilka prostych patentów. Pozwolą one dłużej zachować łakociom świeżość.
Jak przygotować pączki faworki, aby długo pozostawały apetyczne i świeże?
Wiele osób swoje pączki i faworki przygotowuje samodzielnie. Już na etapie przyrządzania można podjąć kroki zapobiegające późniejszemu obsychaniu smakołyków. W tym celu w przepisie na ciasto należy zmniejszyć nieco ilość dodanych do niego jajek. To właśnie ten składnik odpowiedzialny jest za szybsze czerstwienie słodkich specjałów.
Usmażyliście dużą ilość pączków i faworków? Zastanówcie się, czy na pewno zjecie je jednego dnia. Porcję przewidzianą na pałaszowanie w późniejszym terminie warto pozostawić bez dodatkowej warstwy cukru pudru. Składnik ten po pewnym czasie złapie wilgoć, która niekorzystnie wpłynie na smak wyrobów.
Nieco inaczej wygląda sprawa pączków polewanych lukrem. Ten bowiem stanowi swego rodzaju barierę ochronną słodkości. Pączki przykryj polewą zaraz po usmażeniu i wystygnięciu. Dzięki temu pozostaną świeże przez znacznie dłuższy czas.
Jak prawidłowo przechowywać pączki i faworki?
Kupne pączki i faworki także można uchronić przed czerstwieniem. Wystarczy wiedzieć, jakie są prawidłowe warunki ich przechowywania. Poniżej prezentujemy na to sprawdzone sposoby.
Pączki i faworki najlepiej jest przechowywać pod przykryciem. Sprawdzi się na przykład zamykane pudełko lub patera z pokrywą. Dobrym rozwiązaniem będzie również papierowa torebka przeznaczona do żywności. Unikajmy natomiast zawijania w jednorazowe foliówki.
Idealną temperaturą do przechowywania pączków i faworków jest temperatura pokojowa. Trzymajmy je jednak z dala od źródeł ciepła. Sąsiedztwo kuchenki lub kaloryfera nie przysłuży się ulubionym słodyczom. Pamiętajmy też, że wybrane miejsce nie powinno narażać pączków i faworków na wpływ wilgoci.
Do przechowywania pączków i faworków odradzamy lodówkę. W takim środowisku bardzo szybko zrobią się nieapetyczne i gumowate. Z drugiej strony świeże pączki z powodzeniem można mrozić, pod warunkiem, że ich nadzienia nie stanowi bita śmietana. Dżem, marmolada lub krem czekoladowy za to zniosą ujemne temperatury wyśmienicie.
Przegapiliście odpowiedni moment, a pączki i faworki straciły przyjemną konsystencję? Na szczęście można łatwo je odświeżyć. Rozgrzej piekarnik i włóż do niego karnawałowe rarytasy. Po kilku minutach podgrzewania odzyskają swoją świetność.
Jeśli potrzebujecie na szybko odświeżyć pojedynczego pączka rozgrzewanie całego piekarnika nie będzie na szczęście konieczne. Równie skuteczne będzie włożenie go na 10 sekund do kuchenki mikrofalowej. Pamiętajcie, że takiego pączka najlepiej zjeść od razu, aby nie zdążył ponownie stać się czerstwy.
Moment nadziewania pączków jest dla ich smaku nie bez znaczenia. Poza pączkami i faworkami warto przyrządzić pyszne i słodkie oponki serowe.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dolej 100 ml do ciasta na naleśniki. Będą aksamitne i pełne smaku, jak nigdy
Nie mleko, nie śmietana. Śledzie moczone w złocistym napoju smakują najlepiej
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama