Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Błyskawiczna i prosta kiszona brukselka. Smakuje o niebo lepiej od zwykłych kiszonych ogórków
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.07.2022 17:35

Błyskawiczna i prosta kiszona brukselka. Smakuje o niebo lepiej od zwykłych kiszonych ogórków

Błyskawiczna i prosta kiszona brukselka. Smakuje o niebo lepiej od zwykłych kiszonych ogórków
Screen z filmu na kanale Mr. Food Test Kitchen na YouTube

Prosta, kiszona brukselka to pomysł na wyśmienite przetwory na zimę. Brukselka będzie świetnym dodatkiem do sałatek, zimnej płyty i jako lekka, zdrowa przekąska. Do przygotowania kiszonej brukselki potrzebujemy kilku prostych składników, a efekt będzie niesamowity.

Już w lipcu zaczynamy przygotowywać przetwory, których smakiem będziemy cieszyć się aż do następnego sezonu na wyśmienite warzywa. Jednym z moich ulubionych przetworów jest prosta, kiszona brukselka, która będzie gotowa po kilku tygodniach.

Prostą, kiszoną brukselkę przygotowuję z dodatkiem czosnku, chrzanu i liścia laurowego, te składniki w zupełności wystarczą, aby brukselka nabrała wyrazu i doskonałego smaku. Konieczna jest również zalewa z wody i soli kuchennej niejodowanej.

Do kiszenia wybieram wyłącznie świeże, jędrne, nieuszkodzone brukselki. Przed przygotowaniem prostej, kiszonej brukselki, słoik dokładnie myję i parzę, dzięki czemu warzywa nie zepsują się podczas procesu fermentacji.

Prosta kiszona brukselka

Składniki na słoik o pojemności 1 l:

  • 500 g świeżej brukselki

  • 4 duże ząbki czosnku

  • liść laurowy

  • kawałek chrzanu

  • łyżka soli

  • 700 ml wody

Jak zrobić prostą, kiszoną brukselkę?

Brukselki umyj, obierz z wierzchnich listów, wysusz i włóż do wyparzonego słoika. Dodaj również obrane i pokrojone ząbki czosnku, chrzan, liść laurowy.

Wodę zagotuj, następnie dodaj sól i mieszaj, aż się rozpuści. Przygotowaną zalewę wlej do słoika, zakręć i postaw do góry dnem. Brukselka będzie gotowa po kilku tygodniach, smacznego.

Na zimę przygotuj również marynowaną cukinię z miodem oraz marynowaną fasolkę. Warzywa rewelacyjnie pasują do zimnej płyty lub jako dodatek do obiadu.

Kiszona brukselka w słoiku
canva/photosimysia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: misamocy.pl