Smakosze.pl Porady Wartościowe właściwości wody po ugotowanych jajkach
pixabay.com/ Emilia_Baczynska

Wartościowe właściwości wody po ugotowanych jajkach

15 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Gotowanie jajek następuje w praktycznie każdym domu o poranku. Do garnka wlewana jest woda, a gdy ta się zagotuje - dodawane są jajka. Po przygotowaniu posiłku większość z nas pozbywa się wody, co okazuje się być ogromnym błędem, ponieważ pełna jest cennych składników.

Skorupka jajka to w większości wapń, który jest dodatkowo łatwo przyswajalny. Minerał ten gra bardzo ważną rolę w budowaniu kości, a także pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy . Poniżej zdradzamy jednak zastosowanie wody po jajkach, która przyda się szczególnie miłośnikom roślin.

Gotowanie jajek pomoże roślinom

Wiosna zbliża się już wielkimi krokami - za kilka tygodni drzewa zaczną kwitnąć, a nasze domowe i ogrodowe rośliny puszczać będą nowe pączki i kwiaty. W tym okresie jest z tego powodu bardzo ważne dokładne nawożenie, aby dostarczyć roślinom potrzebnych minerałów.

W sklepach ogrodniczych można zaopatrzyć się w wiele sztucznych nawozów, które choć są skuteczne, pozostawiają negatywny wpływ na środowisko . Z tego powodu warto korzystać z naturalnych alternatyw, które pozwalają recyklingować produkty, które zazwyczaj wyrzucamy.

Woda po gotowaniu jajek wysycona jest wapniem i innymi minerałami, z których wielki pożytek mogą mieć rośliny. Użycie jej jako nawozu sprawi, że domowe kwiaty doniczkowe odżyją i nabiorą dawno niewidzianego wigoru.

Jak stosować wodę po jajkach?

Tak naprawdę nie ma nic prostszego - wystarczy podlewać nią tak, jak zwykła kranówką. Istnieją jednak metody, które pozwalają wyciągnąć ze skorupek znacznie więcej. Do tego potrzeba mimo wszystko trochę więcej czasu, lecz efekty przechodzą najśmielsze oczekiwania.

Chcesz poznać więcej doskonałych przepisów, na kulinarne perełki? Zajrzyj do tego tekstu , w którym zdradzamy jak usmażyć idealną jajecznicę. W tym artykule prezentujemy recepturę na klasyczne amerykańskie naleśniki, za którym szczególnie szaleją dzieci.

Wystarczy pokruszone skorupki wrzucić do słoika i zalać je wodą. Następnie odstawia się je w ciemne i chłodne miejsce, gdzie leży przez kilka dni. Woda wysyca się minerałami takimi jak cynk, fosfor, magnez, chrom i żelazo, które również konieczne są do rozwoju roślin.

Powyższy pomysł pozwala żyć w duchu zasad zero waste, które znacznie ograniczają negatywny wpływ bytności człowieka na okoliczne środowisko. Jest to genialny sposób, aby Ziemia odrobinę odżyła po wielu latach ogromnej eksploatacji.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zdrowie.wprost.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy