Przepis Magdy Gessler na ciasto na pierogi
Pierogi można przygotować na rozmaite sposoby. Przeważnie największe różnice tkwią w farszu. Dziś skupimy się na cieście. Magda Gessler doskonale wie jak zrobić je tak, by zachwyciło wszystkich domowników. Jej przepis jest godny uwagi.
Ciasto na pierogi według Magdy Gessler
Nie da się ukryć, że ciasto na pierogi przez wielu smakoszy uznawane jest za kluczowy składnik, który stanowi o smakowitości kultowego dania. Przeważnie zależy nam na tym, aby było miękkie i delikatne. Magda Gessler ponownie okazuje się niezawodna.
Niedawno przedstawialiśmy przepis siostry Anastazji na pierogi z jagodami. Tym razem wypróbujemy recepturę Magdy Gessler. Ciasto w jej wykonaniu z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy.
Magda Gessler robi ciasto na pierogi odrobinę inaczej. Mianowicie, nie wykorzystuje w nim jajek. Dla znacznej części wielbicieli kulinariów może być to zaskoczeniem. Jednak efekt przygotowań powala na łopatki.
Każdy, kto lubi dobre pierogi, powinien przetestować recepturę słynnej restauratorki. Przepis jest bardzo prosty i nikt nie powinien mieć z nim większych problemów. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?
500 g mąki pszennej
125 ml ciepłej wody
sól
Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?
Na początku musimy przesiać mąkę na blat lub stolnicę. W powstałej górce robimy wgłębienie, do którego wsypujemy sól. Następnie wzbogacamy sypkie produkty o odrobinę gorącej wody. Całość mieszamy i rozpoczynamy zagniatanie ciasta.
Ciasto na pierogi należy zagniatać szybkimi ruchami. W międzyczasie stopniowo dolewamy więcej wody. Wyrób powinien mieć plastyczną konsystencję. Jego pozostałości muszą z łatwością odklejać się od dłoni.
Gotowe ciasto dzielimy na cztery części. Każą z nich rozwałkowujemy na placki. Ich grubość powinna wynosić mniej więcej 0,5 cm. Wycinamy z niego okręgi, a na środku każdego umieszczamy ulubiony farsz. Po zaklejeniu i ugotowaniu nasze pierogi będą gotowe. Warto również wiedzieć, jak mrozić tego typu specjały.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Viva