Smakosze.pl
Pierogi będą jeszcze lepsze

Instagram / @magdagessler_official; Jakub Kossakowski / materiały własne

Przepis Magdy Gessler na ciasto na pierogi

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Pierogi są jedną z najbardziej kultowych swojskich potraw. Ich walory smakowe potrafią nas przyprawić o szybsze bicie serca. Magda Gessler zdradziła, jak przygotowuje ciasto na pierogi. Okazuje się, że restauratorka nie dodaje jajka.

Pierogi można przygotować na rozmaite sposoby. Przeważnie największe różnice tkwią w farszu. Dziś skupimy się na cieście. Magda Gessler doskonale wie jak zrobić je tak, by zachwyciło wszystkich domowników. Jej przepis jest godny uwagi.

Ciasto na pierogi według Magdy Gessler

Nie da się ukryć, że ciasto na pierogi przez wielu smakoszy uznawane jest za kluczowy składnik, który stanowi o smakowitości kultowego dania. Przeważnie zależy nam na tym, aby było miękkie i delikatne. Magda Gessler ponownie okazuje się niezawodna.

Niedawno przedstawialiśmy przepis siostry Anastazji na pierogi z jagodami. Tym razem wypróbujemy recepturę Magdy Gessler. Ciasto w jej wykonaniu z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy.

Magda Gessler robi ciasto na pierogi odrobinę inaczej. Mianowicie, nie wykorzystuje w nim jajek. Dla znacznej części wielbicieli kulinariów może być to zaskoczeniem. Jednak efekt przygotowań powala na łopatki.

Każdy, kto lubi dobre pierogi, powinien przetestować recepturę słynnej restauratorki. Przepis jest bardzo prosty i nikt nie powinien mieć z nim większych problemów. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 500 g mąki pszennej

  • 125 ml ciepłej wody

  • sól

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

Na początku musimy przesiać mąkę na blat lub stolnicę. W powstałej górce robimy wgłębienie, do którego wsypujemy sól. Następnie wzbogacamy sypkie produkty o odrobinę gorącej wody. Całość mieszamy i rozpoczynamy zagniatanie ciasta.

Ciasto na pierogi należy zagniatać szybkimi ruchami. W międzyczasie stopniowo dolewamy więcej wody. Wyrób powinien mieć plastyczną konsystencję. Jego pozostałości muszą z łatwością odklejać się od dłoni. 

Gotowe ciasto dzielimy na cztery części. Każą z nich rozwałkowujemy na placki. Ich grubość powinna wynosić mniej więcej 0,5 cm. Wycinamy z niego okręgi, a na środku każdego umieszczamy ulubiony farsz. Po zaklejeniu i ugotowaniu nasze pierogi będą gotowe. Warto również wiedzieć, jak mrozić tego typu specjały.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Viva

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >