Grillowane piersi kurczaka z cytryną i tymiankiem
Grillowane piersi kurczaka z cytryną i tymiankiem
Sezon letni nie może obyć się bez grillowanego mięsa. Piersi z kurczaka z cytryną i tymiankiem to propozycja na zdrowy i bardzo smaczny obiad.
Grillowany kurczak zachowuje swoje wartości odżywcze i co najważniejsze, nie jest tłusty. Podany z sałatką z batatów tworzy zbilansowany posiłek, który zasmakuje wszystkim.
Aby przygotować piersi z kurczaka dla dwóch osób, potrzebujesz:2 piersi z kurczaka,sok z cytryny,pół łyżeczki suszonego tymianku,pół łyżeczki suszonej bazylii,dwie łyżki oliwy z oliwek,sól, pieprz,pół łyżeczki czosnku granulowanego.
Na początku umyj i pokrój piersi z kurczaka.Następnie przygotuj marynatę:wymieszaj w misce sok z cytryny, zioła, oliwę, czosnek, pieprz i sól.Dodaj kurczaka, dokładnie obtocz piersi w marynacie i wstaw do lodówki na godzinę.
Na rozgrzaną patelnię grillową wyłóż zamarynowane mięso i smaż do uzyskania złocistego koloru.
Grillowane piersi z kurczaka z tymiankiem i cytryną. Propozycja podania
Do kurczaka możesz przygotować lekką i pożywną sałatkę z kaszy jęczmiennej i batatów.
Składniki na sałatkę:2 bataty,czerwona cebula,pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,mix sałat,łyżka soku z cytryny,4 łyżki oliwy z oliwek,łyżeczka musztardy,łyżeczka miodu,sól, pieprz.
Ugotuj kaszę w osolonej wodzie. Przepłucz ją zimną wodą i odstaw.Bataty pokrój w kostkę i gotuj przez 30 minut.Sałatę przełóż do miski. Dodaj kaszę, pokrojoną cebulę i bataty.Następnie przygotuj sos winegret.Dokładnie wymieszaj sok z cytryny, oliwę, miód i musztardę. Dopraw solą i pieprzem i wlej do sałatki. Całość wymieszaj.
Smacznego!
undefined