Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy przepis na jajecznicę ze szparagami. Nie warto pomijać 1 czynności
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 26.04.2025 18:52

Najlepszy przepis na jajecznicę ze szparagami. Nie warto pomijać 1 czynności

jajecznica ze szparagami
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Szparagi należą do najwcześniejszych wiosennych produktów na naszych stołach. To pyszne i uniwersalne warzywo można jadać w niezliczonej liczbie postaci. Henia Foks pokazała prosty sposób na jajecznicę.

Gotowanie szparagów

Trudno o bardziej prosty i oczywisty przepis niż ten na jajecznicę. Jednak szparagi, niezależnie od oprawy, wymagają odpowiedniego obchodzenia się z nimi. Henia Foks przypomina więc niektóre z podstawowych zasad.

Po pierwsze – zielone szparagi czyścimy, odłamując lub obcinając dolny, zdrewniały kawałek. Obieranie nie jest konieczne, ale jeśli obieramy – pamiętajmy, by zostawić nietkniętą najdelikatniejszą końcówkę. Jest w niej najwięcej intrygującego smaku warzywa.

świeże szparagi
fot. Canva
Nie do wiary, z czego zrobiła domowy makaron. Pracy tyle co nic, a smaku mnóstwo

Gotowane szparagi

Henia, zanim przystąpi do smażenia jajecznicy, obgotowuje szparagi w osłodzonej wodzie. W świeżych produktach znajduje się sporo cukru, który tracą stosunkowo szybko po zerwaniu. Dodatek cukru podbija więc naturalny aromat i prowadzi do lepszych smaków podczas obsmażania z jajkiem.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 4 jajka
  • 8 szparagów
  • Masło
  • Sól, pieprz, cukier
składniki jajecznicy
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Szparagi i jajka

Szparagi wrzucamy do osłodzonego łyżeczką cukru wrzątku i gotujemy przez ok. 8 minut. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy. Po osuszeniu odkrawamy górne odcinki i odkładamy na bok. Resztę kroimy w plasterki.

Jajka wybijamy do miski. Dodajemy sól i pieprz. Dokładnie rozbijamy na jednolitą masę.

mieszanie jajek
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Kiedy przestanie się pienić, wrzucamy na nią pokrojone szparagi i podsmażamy lekko. Następnie dodajemy jajka.

Jajecznicę smażymy, ciągle mieszając, do ulubionego stopnia wysmażenia. Kiedy całe jajko będzie ścięte, przekładamy ją na talerz. Dekorujemy główkami szparagów.

Wypróbuj też przepisy na kurczaka w parmezanie i najlepszą szarlotkę.

jajecznica na patelni
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl