Najlepszy przepis na jajecznicę ze szparagami. Nie warto pomijać 1 czynności

Szparagi należą do najwcześniejszych wiosennych produktów na naszych stołach. To pyszne i uniwersalne warzywo można jadać w niezliczonej liczbie postaci. Henia Foks pokazała prosty sposób na jajecznicę.
Gotowanie szparagów
Trudno o bardziej prosty i oczywisty przepis niż ten na jajecznicę. Jednak szparagi, niezależnie od oprawy, wymagają odpowiedniego obchodzenia się z nimi. Henia Foks przypomina więc niektóre z podstawowych zasad.
Po pierwsze – zielone szparagi czyścimy, odłamując lub obcinając dolny, zdrewniały kawałek. Obieranie nie jest konieczne, ale jeśli obieramy – pamiętajmy, by zostawić nietkniętą najdelikatniejszą końcówkę. Jest w niej najwięcej intrygującego smaku warzywa.

Gotowane szparagi
Henia, zanim przystąpi do smażenia jajecznicy, obgotowuje szparagi w osłodzonej wodzie. W świeżych produktach znajduje się sporo cukru, który tracą stosunkowo szybko po zerwaniu. Dodatek cukru podbija więc naturalny aromat i prowadzi do lepszych smaków podczas obsmażania z jajkiem.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 4 jajka
- 8 szparagów
- Masło
- Sól, pieprz, cukier

Szparagi i jajka
Szparagi wrzucamy do osłodzonego łyżeczką cukru wrzątku i gotujemy przez ok. 8 minut. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy. Po osuszeniu odkrawamy górne odcinki i odkładamy na bok. Resztę kroimy w plasterki.
Jajka wybijamy do miski. Dodajemy sól i pieprz. Dokładnie rozbijamy na jednolitą masę.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Kiedy przestanie się pienić, wrzucamy na nią pokrojone szparagi i podsmażamy lekko. Następnie dodajemy jajka.
Jajecznicę smażymy, ciągle mieszając, do ulubionego stopnia wysmażenia. Kiedy całe jajko będzie ścięte, przekładamy ją na talerz. Dekorujemy główkami szparagów.
Wypróbuj też przepisy na kurczaka w parmezanie i najlepszą szarlotkę.





































