Ewa Wachowicz zna wszystkie sekrety idealnej grochówki - najbardziej sycącej polskiej zupy
Grochówka jest prawdziwym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Swojskiemu specjałowi nie sposób się oprzeć. Ewa Wachowicz przygotowuje grochówkę w niezwykły sposób. Domownicy będą zachwyceni taką propozycją obiadową.
Grochówka od Ewy Wachowicz smakuje obłędnie
Grochówka bez dwóch zdań może być określana jako jeden z najlepszych polskich specjałów. Już wcześniej prezentowaliśmy tradycyjny przepis na tę zupę . Dziś pod lupę weźmiemy recepturę od samej Ewy Wachowicz.
Wyborna grochówka uchodzi za wyjątkowo sycący przysmak. Nie inaczej jest w przypadku smakołyku od Ewy Wachowicz. Znajdziemy w nim masę wyśmienitych składników, które stworzą fantastyczną kompozycję . Taki specjał na długo pozostaje w pamięci.
Ewa Wachowicz udowadnia, że grochówka nie musi być trudna w przygotowaniu. Przepis, który zamieściła na swojej stronie internetowej, nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. W jakie produkty musimy się zaopatrzyć?
-
250 g łuskanego grochu
-
300 g wędzonego boczku
-
300 g kiełbasy krakowskiej
-
marchewka
-
pietruszka
-
seler
-
4 ziemniaki
-
15 g majeranku
-
2 g słodkiej papryki wędzonej
-
6 ząbków czosnku
-
15 g smalcu
-
15 g mąki
-
sól
-
pieprz
Grochówka jeszcze nigdy nie była tak pyszna
Grochówka nie może się obejść bez grochu. Na początku go płuczemy i zalewamy wodą. Odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia gotujemy go w świeżej wodzie. Najlepiej robić to na wolnym ogniu .
Boczek i kiełbasę musimy pokroić w kostkę. Podsmażamy je w garnku. Zarumienione mięso wzbogacamy o startą ma tarce marchewkę, pietruszkę i seler . Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i zalewamy wodą.
W trakcie gotowania grochówkę doprawiamy majerankiem i wędzoną papryką. Zupę urozmaicamy również wyciśniętym czosnkiem . Całość mieszamy i dodajemy groch. Należy zrobić to razem z wodą, w której się gotował.
Grochówka jest praktycznie gotowa. Wystarczy jeszcze przygotować zasmażkę. Smalec roztapiamy na patelni i dodajemy mąkę. Kiedy już się przesmaży, umieszczamy ją w zupie. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Prośby o dokładkę są praktycznie pewne. Drugie danie warto wzbogacić o wyjątkową surówkę z ogórków kiszonych . Rewelacyjny przepis na grochówkę znajdziecie na kanale swojskie jedzonko, z którego pochodzi apetyczne zdjęcie zdobiące artykuł.
Źródło: ewawachowicz.pl
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Uwielbiana sałatka gyros w formie zapiekanki. Prosty sposób na przepyszny obiad
-
Gessler podała przepis na obłędną zupę gulaszową. Syci, rozgrzewa i dodaje energii
-
Kiedy wypada najbliższa niedziela handlowa? Zaskoczenie gwarantowane
źródło: ewawachowicz.pl
undefined