Smakosze.pl
Gulaszowa od Magdy Gessler

Instagram / @magdagessler_official; Pixabay / RitaE

Gessler podała przepis na obłędną zupę gulaszową. Syci, rozgrzewa i dodaje energii

27 Stycznia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Gulaszowa uchodzi za wyjątkowo sycącą, rozgrzewającą i pyszną zupę, której nie sposób się oprzeć. W każdym domostwie przygotowuje się ją odrobinę inaczej. Jednak każdy smakosz powinien przetestować recepturę, którą podzieliła się Magd

Smakowita zupa gulaszowa jest niezwykłym specjałem, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Jej walory smakowe na długo pozostają w pamięci. Magda Gessler zdradziła swój przepis. Z pewnością warto go wypróbować.

Wyśmienita zupa gulaszowa od Magdy Gessler

Bez wątpienia zupa gulaszowa może zostać uznana za jeden z najbardziej sycących i rozgrzewających smakołyków. Idealnie sprawdza się w okresie zimowym, gdy za oknem powiewa chłód. Jej przygotowanie jest banalnie proste.

Magda Gessler bez dwóch zdań wie, jak powinna smakować gulaszowa. Jej przepis jest potwierdzeniem tego faktu. Restauratorka już wcześniej udowadniała, że zna się na wybornych zupach. Jej receptura na flaki jest niesamowita.

Zupa gulaszowa od Magdy Gessler cechuje się wyjątkowym smakiem, który ciężko porównać z czymkolwiek innym. Przepis został przytoczony przez portal Polki, a pierwotnie opublikowano go w książce „Kuchnia moja pasja”, której autorką jest Magda Gessler.

Gulaszowa od gwiazdy Kuchennych Rewolucji jest pełna fantastycznych składników. Dominuje w niej schab w towarzystwie pomidorów, papryki i ziemniaków. Przygotowanie nie powinno nikomu sprawić większych problemów. Co nam będzie potrzebne?

  • 1 kg schabu karkowego

  • 45 g smalcu

  • 6 ząbków czosnku

  • 90 g słodkiej papryki w proszku

  • 45 g ostrej papryki w proszku

  • 4 pomidory

  • 3 upieczone papryki

  • 4 ziemniaki

  • kminek

  • sól

  • 1,5 l bulionu z warzyw, giczy cielęcej i nóżki wieprzowej

Jak przygotować przepyszną gulaszową?

Na początku schab kroimy w kostkę. Mięso musimy zamarynować. W tym celu mieszamy je z 45 g słodkiej papryki, ząbkami czosnku, solą oraz kminkiem. Ostatnia z przypraw sprawi, że gulaszowa lepiej zadziała na nasz żołądek.

Mięso powinno marynować się przez całą noc. Po tym czasie przechodzimy do dalszej części przygotowań. Smalec rozgrzewamy i smażymy na nim dwie cebule pokrojone w paski. Dodajemy do nich zamarynowany schab.

Gdy mięso zacznie puszczać sok, dodajemy do niego pozostałą słodką paprykę. Całość musimy zagotować. Dodajemy wcześniej przygotowany wywar, pokrojone pomidory i rozdrobniona pieczoną paprykę. Wszystko doprawiamy ostrą papryką w proszku. Na koniec wzbogacamy zupę o ziemniaki pokrojone w kostkę.

Kiedy ziemniaki będą miękkie, nasza gulaszowa jest już gotowa. Można ją serwować razem z zacierkami. Na drugie danie możemy podać najbliższym wyjątkowe kotlety de volaille z cudownym nadzieniem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Polki 

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Lane faworki smakują obłędnie

Przepisy

Najprostszy przepis na lane faworki

Czytaj więcej >
Banany

Przepisy

Dlaczego warto zjeść banana przed snem?

Czytaj więcej >
Gołąbki w niecodziennej odsłonie

Przepisy

Gołąbki inaczej – przepis na zapiekankę gołąbkową

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa

Przepisy

Chrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Czytaj więcej >
Rosół z dodatkiem sosu sojowego

Przepisy

Czemu warto dodać do rosołu sos sojowy?

Czytaj więcej >
Zupa z młodej kapusty

Przepisy

Przepis na lekką zupę z młodej kapusty

Czytaj więcej >