Obłędne gruszki w czekoladzie. Elegancki deser na wyjątkowe okazje
Gruszki w czekoladzie są prostym a zarazem wykwintnym deserem. Gotuje się je w słodkim syropie na bazie wina, z dodatkiem przypraw. Całość zwieńcza pyszna polewa czekoladowa. Taki deser oszołomi każdego.
Na gruszki w czekoladzie wybierz twarde owoce. Idealnie do tego przepisu sprawdzi się odmiana konferencja. Proponowany przez nas deser, mimo, że łatwy w przygotowaniu, jest wykwintny i elegancki. Gruszki w czekoladzie to doskonały wybór na romantyczne spotknie we dwoje lub jako zwieńczenie uroczystego obiadu.
Przepis na eleganckie gruszki w czekoladzie
-
3 duże twarde gruszki
-
2 szklanki białego słodkiego wina
-
1/2 szklanki cukru
-
laska cynamonu
-
4-5 goździków
-
pół tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej (zależnie od własnych preferencji)
-
4 łyżki masła
-
płatki migdałów (opcjonalnie)
-
3-4 kostki białej czekolady do dekoracji
Jak przygotować wykwintne gruszki w czekoladzie
Gruszki umyj i obierz ze skórki. Małym ostrym nożykiem usuń od spodu gniazda nasienne. Aby gruszki pięknie prezentowały się na talerzu, nie przekrawaj ich oraz nie usuwaj ogonka .
W garnku przygotuj syrop do gotowania gruszek : nalej wina, a następnie dodaj cukier i przyprawy korzenne. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia cukru .
Do przygotowanego syropu włóż gruszki. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20-25 minut . Gruszki powinny znacząco zmięknąć, nie mogą się jednak zacząć rozpadać .
W międzyczasie przygotuj polewę do gruszek. Czekoladę rozpuść starannie w kąpieli wodnej . Następnie dodaj do niej masło i wymieszaj całość za pomocą trzepaczki, do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy .
Ciepłe gruszki wyłóż na talerz. Polej przygotowaną polewą czekoladową. Na koniec gruszki możesz posypać płatkami migdałowymi . Pięknie będą się też prezentowały przystrojone wiórkami białej czekolady . Gruszka świetnie sprawdzi się jako gwiazda pożywnego koktajlu . Można wykorzystać ją też jako składnik zupy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zamrozić pomidory na zimę? Gospodyni zdradziła niesamowity patent
-
Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez garnka i wody? Mamy banalnie prosty sposób
-
Dodaj do kawy niezwykły dodatek. Zaskoczy Cię smakiem i nasyci na długie godziny