Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Krem z gruszki i pietruszki - najlepszy przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.10.2021 02:00

Krem z gruszki i pietruszki - najlepszy przepis

Krem z gruszki i pietruszki
canva/fermate

Nie masz pomysłu na obiad w chłodny, jesienny dzień? Przygotuj zupę z sezonowych owoców. Krem z gruszki i pietruszki to doskonała i prosta propozycja na pyszny, rozgrzewający i wzmacniający posiłek. Doskonały w deszczowe dni. Sprawdź, jak przygotować krem z pysznych, sezonowych gruszek i niezwykle zdrowej pietruszki.

Jesień to sezon na jabłka, gruszki, orzechy, dynię. To również pora na aromatyczne, korzenne przyprawy, jak goździki, cynamon, anyż. Produkty te doskonale współgrają z sobą w kuchni, a Ty przygotujesz z nich wyjątkowe, rozgrzewające i smaczne dania.

Kremy są moimi ulubionymi zupami. Są proste w przygotowaniu i przede wszystkim zdrowe. Krem z gruszki i pietruszki jest mocno rozgrzewającą zupą o właściwościach przeciwzapalnych i wzmacniających. Równie zdrową propozycją jest krem z dyni przygotowany według przepisu Ewy Wachowicz. Jest aromatyczny, mocno dyniowy i przepyszny.

Przepis na krem z gruszki i pietruszki

Składniki na 4 porcje zupy:

  • 2 większe korzenie pietruszki

  • 2 gruszki

  • 2 goździki

  • 1 l bulionu warzywnego

  • 400 ml mleka kokosowego

  • pieprz, sól

  • łyżka masła

  • pestki słonecznika (opcjonalnie)

Jak przygotować krem z gruszki i pietruszki?

Pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do garnka z grubym dnem i podsmaż na maśle, następnie dodaj obrane i pokrojone gruszki, goździki i smaż kilka minut.

Wlej bulion warzywny tak, aby przykrył składniki i gotuj na wolnym ogniu, aż pietruszka będzie miękka. Wlej mleko kokosowe, dokładnie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i za pomocą blendera wyrób gładki krem. Jeśli krem jest za gęsty, dodaj więcej bulionu i wymieszaj.

Krem możesz podać z prażonymi pestkami słonecznika. Wystarczy podsmażyć je na suchej, teflonowej patelni, aż puszczą olej i zaczną pięknie pachnieć.

Smacznego.

Tagi: Danie Zupa