Krem z gruszki i pietruszki - najlepszy przepis
Nie masz pomysłu na obiad w chłodny, jesienny dzień? Przygotuj zupę z sezonowych owoców. Krem z gruszki i pietruszki to doskonała i prosta propozycja na pyszny, rozgrzewający i wzmacniający posiłek. Doskonały w deszczowe dni. Sprawdź, jak przygotować krem z pysznych, sezonowych gruszek i niezwykle zdrowej pietruszki.
Jesień to sezon na jabłka, gruszki, orzechy, dynię. To również pora na aromatyczne, korzenne przyprawy, jak goździki, cynamon, anyż. Produkty te doskonale współgrają z sobą w kuchni, a Ty przygotujesz z nich wyjątkowe, rozgrzewające i smaczne dania.
Kremy są moimi ulubionymi zupami. Są proste w przygotowaniu i przede wszystkim zdrowe. Krem z gruszki i pietruszki jest mocno rozgrzewającą zupą o właściwościach przeciwzapalnych i wzmacniających. Równie zdrową propozycją jest krem z dyni przygotowany według przepisu Ewy Wachowicz. Jest aromatyczny, mocno dyniowy i przepyszny.
Przepis na krem z gruszki i pietruszki
Składniki na 4 porcje zupy:
2 większe korzenie pietruszki
2 gruszki
2 goździki
1 l bulionu warzywnego
400 ml mleka kokosowego
pieprz, sól
łyżka masła
pestki słonecznika (opcjonalnie)
Jak przygotować krem z gruszki i pietruszki?
Pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do garnka z grubym dnem i podsmaż na maśle, następnie dodaj obrane i pokrojone gruszki, goździki i smaż kilka minut.
Wlej bulion warzywny tak, aby przykrył składniki i gotuj na wolnym ogniu, aż pietruszka będzie miękka. Wlej mleko kokosowe, dokładnie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i za pomocą blendera wyrób gładki krem. Jeśli krem jest za gęsty, dodaj więcej bulionu i wymieszaj.
Krem możesz podać z prażonymi pestkami słonecznika. Wystarczy podsmażyć je na suchej, teflonowej patelni, aż puszczą olej i zaczną pięknie pachnieć.
Smacznego.