Smakosze.pl Produkty Grzyb, którego nie powinniśmy zbierać wiosną
Grzyby, na które lepiej uważać
Wikipedia / Kruczy89/ CC BY-SA 3.0

Grzyb, którego nie powinniśmy zbierać wiosną

7 maja 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Smakowite grzyby potrafią przyprawić nas o szybsze bicie serca. Niestety, część leśnych frykasów może okazać się trująca dla człowieka. Niekiedy łatwo pomylić je z jadalnymi odmianami. Służby już teraz przestrzegają, by nie zbierać nieznanych nam gatunków grzybów.

Które grzyby powinny wzbudzać nasze obawy?

W lasach nawet wiosną możemy natknąć się na grzyby. Zdeterminowani smakosze już mają za sobą pierwsze poszukiwania . Podczas wypraw po grzyby, warto mieć na uwadze ostrzeżenie ekspertki ze Stacji Badawczej Instytutu Środowiska Rolniczego i Leśnego PAN w Turwi.

Przytaczana przez portal Interia mykolog dr Anna Kujawa wyjaśnia, że absolutną podstawą podczas grzybobrania, jest niezbieranie nieznanych gatunków . W ten sposób możemy uniknąć przykrego w skutkach zatrucia. Na które grzyby należy najbardziej uważać?

Grzyby widoczne na zdjęciu powyżej to piestrzenica kasztanowata. Bardzo łatwo pomylić ją ze smardzami. Wspominaliśmy o nich we wcześniejszym artykule . Oba grzyby rosną w okresie wiosennym. W związku z tym możemy natknąć się na nie właśnie teraz.

Piestrzenica, podobnie jak smardze, ma pofałdowany kapelusz. Pierwszy z wymienionych grzybów charakteryzuje się nieregularnymi kształtami . Natomiast smardze cechują się zagłębieniami przypominającymi plaster miodu.

Smardze są jadalne, lecz w większości przypadków pod ochroną.

(Wikipedia / Andreas Kunze / CC BY-SA 3.0)

Trująca piestrzenica ma zupełnie inny kapelusz.

(Wikipedia / Jason Hollinger / CC BY 2.0)

Dlaczego piestrzenica kasztanowata jest tak niebezpieczna?

Dawniej piestrzenica kasztanowata była uznawana za grzyby jadalne. Często eksportowane je do innych krajów. Taki stan rzeczy wynikał z tego, że po odpowiedniej obróbce termicznej zawarta w nich trucizna wyparowywała. Nie zmienia to jednak faktu, że nawet kilkukrotne gotowanie może być niewystarczające .

Trujące grzyby, takie jak piestrzenica, zawierają truciznę, którą określa się mianem gyromitryny . Substancja ta przeważnie przyczynia się do zaburzeń układu pokarmowego, jednak konsekwencje mogą być o wiele bardziej poważne.

Piestrzenica kasztanowa może doprowadzić do uszkodzenia wątroby, śledziony, nerek, szpiku kostnego i wzroku . Z pewnością lepiej uniknąć takich nieprzyjemności. Trujące działanie grzybów to nie jedyny mankament.

Grzyby łatwo pomylić z innymi gatunkami. Zalicza się do nich między innymi piestrzenice olbrzymie, które także wyrastają wiosną. Na razie lepiej ograniczyć się do zbierania znanych odmian lub korzystanie z tych dostępnych w sklepach. Wielbiciele grzybów powinni wypróbować przepis na flaczki z boczniaków .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Interia Biznes; Wikipedia; Smaczna Pyza

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Absolwent psychopedagogiki kreatywności oraz edukacji międzykulturowej. Pracę w mediach zaczął jako redaktor Pikio.pl, a następnie redaktor Smakosze.pl. W ciągu roku awansował na stanowisko wydawcy serwisu. W późniejszym czasie pełnił rolę koordynatora redakcji, z której finalnie awansował na stanowisko Redaktora Naczelnego. Dzięki jego doświadczeniu i strategii portal Smakosze.pl już od 8 miesięcy utrzymuje się na drugim miejscu w Polsce.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl