Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa pomidorowa z niezwykłym dodatkiem
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 07.05.2021 02:00

Zupa pomidorowa z niezwykłym dodatkiem

Zupa pomidorowa w niecodziennym wydaniu
Canva.com / arfo

Zupa pomidorowa jest jednym z najchętniej jadanych dań. Niektórzy wielbiciele kulinariów mogliby zajadać ją praktycznie nieustannie. Tym razem sięgniemy po przepis, w którym wykorzystamy dosyć nieoczywisty dodatek.

Uwielbiana zupa pomidorowa będzie jeszcze lepsza

Zupa pomidorowa zalicza się do kultowych potraw, którym bardzo ciężko się oprzeć. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na bezmięsną wersję tego fantastycznego dania. Dziś przedstawimy przepis, w którym wykorzystamy niezwykle aromatyczną roślinę.

Okazuje się, że zupa pomidorowa wiele zyskuje na walorach smakowych za sprawą najzwyklejszej mięty. Roślinę często można spotkać w domowych zielnikach lub ogródkach. Oprócz niej warto postawić na jeszcze jeden niezwykły dodatek.

Mięta w znaczący sposób wpływa na smak i aromat klasycznej zupy. Dzięki niej stają się one bardziej wyraziste. Ponadto idealnie podkreśla ona smak pomidorów i nadaje potrawie świeżości. Oczywiście mięta to nie wszystko, co można dodać do zupy pomidorowej. Godna uwagi jest również trawa cytrynowa.

Zupa pomidorowa dzięki trawie cytrynowej będzie charakteryzowała się nutami cytrusowymi i imbirowymi. Z pewnością tak przyrządzony specjał zachwyci domowników. Jakich składników potrzebujemy?

  • włoszczyzna

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 4 liście laurowe

  • 400 ml przecieru pomidorowego

  • 100 ml śmietany 18%

  • papryka wędzona

  • sól

  • pieprz

  • cukier

  • garść mięty

  • trochę trawy cytrynowej

(Canva /Elena_Danileiko)

Zupa pomidorowa z miętą zachwyci domowników

Na początku musimy przygotować wywar warzywny. W tym celu myjemy i obieramy włoszczyznę. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki oraz umieszczamy w garnku z wodą. Najlepiej, jeśli weźmiemy okazałe warzywa. Wówczas bulion będzie bardziej smakowity. 

Do gotującej mieszanki warzywnej dodajemy przyprawy, opaloną cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Nie zaszkodzi również wzbogacić ich o łyżkę oleju. Całość gotujemy przez około 30 minut. Kiedy nasz bulion jest już gotowy, odławiamy warzywa. Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy ponownie w wywarze.

Bulion gotujemy z trawą cytrynową przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy. Wszystko podgrzewamy przez kolejne 10 minut. Jeśli zupa pomidorowa będzie zbyt kwaśna, doprawiamy ją cukrem. Pod koniec gotowania dodajemy umyte liście mięty.

Zupa pomidorowa w tej odsłonie smakuje dobrze zarówno z ryżej, jak i z makaronem. Warto serwować ją z dodatkiem śmietany. Niepozorna zupa pomidorowa ma wiele zalet. Niedawno o nich wspominaliśmy w jednym z artykułów.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Doradca Smaku; Smaki Życia

Zapraszamy na nasz Instagram