Smakosze.pl
Ogórki małosolne w butelce

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Sylwia Machnik - Milma

Najszybszy sposób na ogórki małosolne

7 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowite ogórki małosolne niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Słono-kwaśny specjał jest uwielbiany przez liczne grono smakoszy. Już teraz przekonaj się, jak przygotować ogórki małosolne w szybki i prosty sposób. Niezbędna będzie plastikowa butelka.

Ogórki małosolne zalicza się do frykasów, po które z miłą chęcią sięgają wielbiciele swojskich smaków. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby taki specjał. Przeważnie podczas przygotowywania ogórków małosolnych musimy uzbroić się w cierpliwość. Na szczęście cały proces możemy przyśpieszyć.

Ogórki małosolne w szybkim i pysznym wydaniu

W każdym domostwie ogórki małosolne przygotowuje się odrobinę inaczej. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis od samej Ani Starmach. Dziś pod lupę weźmiemy bardziej niekonwencjonalną metodę.

Ogórki małosolne w plastikowej butelce? Dla niektórych smakoszy może to brzmieć niczym żart. Jednak właśnie w ten sposób można szybko i bezproblemowo przygotować przepyszne ogórki małosolne.

Najlepiej sprawdzają się butelki po mleku. Właśnie w nich otwór jest trochę większy, dzięki czemu bez większych problemów umieścimy w środku składniki. Warto zauważyć, że jednocześnie ponownie wykorzystamy plastik, a co za tym idzie, mniej zaszkodzimy środowisku.

Przepis na ogórki małosolne z butelki jest bardzo prosty i każdy powinien z nim sobie poradzić. Smakołyki zawsze wychodzą fantastycznie. Najpierw musimy zaopatrzyć się niezbędne składniki. Co musimy przygotować?

  • ogórki gruntowe

  • woda

  • sól

  • czosnek

  • ziele angielskie

  • liście laurowe

  • korzeń chrzanu

  • koper

(YouTube / Sylwia Machnik - Milma)

Jak przygotować ogórki małosolne z butelki?

Ilość składników jest w znacznej mierze zależna od naszych preferencji oraz tego ile ogórków małosolnych chcemy przygotować. Na początku musimy dokładnie umyć butelki po mleku. Warto je wyparzyć. Ogórki gruntowe starannie czyścimy i namaczamy w zimnej wodzie. Dzięki temu będą bardziej jędrne.

Na dnie każdej z butelek umieszczamy kawałek kopru, kilka ząbków czosnku, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz kawałek chrzanu. Następnie dodajemy ogórki. Najlepiej wybrać niewielkie, ułatwimy sobie wówczas zadanie.

Sól rozpuszczamy w wodzie. Na litr powinna przypadać jedna łyżka przyprawy. Mieszankę przelewamy do butelek, które szczelnie zakręcamy. Odstawiamy je na 3 dni. Po tym czasie ogórki małosolne powinny być gotowe. Co jakiś czas należy trochę odkręcić butelki, by uszedł z nich gaz.

Warto wiedzieć, czym charakteryzują się ogórki małosolne. Oczywiście po dłuższym czasie zmienią się one w kiszonkę. Przepis na tego typu specjał można znaleźć na YouTube na kanale Sylwia Machnik - Milma. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >
schabowy na patelni

Przepisy

Soczyste kotlety schabowe w maślankowej panierce

Czytaj więcej >