Najszybszy sposób na ogórki małosolne
Ogórki małosolne zalicza się do frykasów, po które z miłą chęcią sięgają wielbiciele swojskich smaków. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby taki specjał. Przeważnie podczas przygotowywania ogórków małosolnych musimy uzbroić się w cierpliwość. Na szczęście cały proces możemy przyśpieszyć.
Ogórki małosolne w szybkim i pysznym wydaniu
W każdym domostwie ogórki małosolne przygotowuje się odrobinę inaczej. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis od samej Ani Starmach. Dziś pod lupę weźmiemy bardziej niekonwencjonalną metodę.
Ogórki małosolne w plastikowej butelce? Dla niektórych smakoszy może to brzmieć niczym żart. Jednak właśnie w ten sposób można szybko i bezproblemowo przygotować przepyszne ogórki małosolne.
Najlepiej sprawdzają się butelki po mleku. Właśnie w nich otwór jest trochę większy, dzięki czemu bez większych problemów umieścimy w środku składniki. Warto zauważyć, że jednocześnie ponownie wykorzystamy plastik, a co za tym idzie, mniej zaszkodzimy środowisku.
Przepis na ogórki małosolne z butelki jest bardzo prosty i każdy powinien z nim sobie poradzić. Smakołyki zawsze wychodzą fantastycznie. Najpierw musimy zaopatrzyć się niezbędne składniki. Co musimy przygotować?
ogórki gruntowe
woda
sól
czosnek
ziele angielskie
liście laurowe
korzeń chrzanu
koper
(YouTube / Sylwia Machnik - Milma)
Jak przygotować ogórki małosolne z butelki?
Ilość składników jest w znacznej mierze zależna od naszych preferencji oraz tego ile ogórków małosolnych chcemy przygotować. Na początku musimy dokładnie umyć butelki po mleku. Warto je wyparzyć. Ogórki gruntowe starannie czyścimy i namaczamy w zimnej wodzie. Dzięki temu będą bardziej jędrne.
Na dnie każdej z butelek umieszczamy kawałek kopru, kilka ząbków czosnku, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz kawałek chrzanu. Następnie dodajemy ogórki. Najlepiej wybrać niewielkie, ułatwimy sobie wówczas zadanie.
Sól rozpuszczamy w wodzie. Na litr powinna przypadać jedna łyżka przyprawy. Mieszankę przelewamy do butelek, które szczelnie zakręcamy. Odstawiamy je na 3 dni. Po tym czasie ogórki małosolne powinny być gotowe. Co jakiś czas należy trochę odkręcić butelki, by uszedł z nich gaz.
Warto wiedzieć, czym charakteryzują się ogórki małosolne. Oczywiście po dłuższym czasie zmienią się one w kiszonkę. Przepis na tego typu specjał można znaleźć na YouTube na kanale Sylwia Machnik - Milma. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Gotujmy
undefined