Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Niezwykłe zastosowania znanej wszystkim maszynki do mięsa
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 23:00

Niezwykłe zastosowania znanej wszystkim maszynki do mięsa

Maszynka do mięsa może mieć inne zastosowanie
Facebook / @kiedysbylojakosfajniej

Maszynka do mięsa, jak ta widoczna na powyższym zdjęciu, przez wielu miłośników kulinariów wspominana jest z nutą nostalgii. Jak sama nazwa wskazuje, przeważnie używało się jej do mielenia mięsa. Jednak urządzenie można wykorzystać w inny sposób.

Jakie sekrety skrywa dawna maszynka do mięsa?

Bez wątpienia maszynka do mięsa zasilana siłą naszych rąk, jest dziś reliktem dawnych czasów, który został zdetronizowany przez bardziej funkcjonalne urządzenia. Nie zmienia to jednak faktu, że wiekowa maszynka wciąż może być niezwykle użyteczna.

Na naszym portalu niejednokrotnie wspominaliśmy elementy kuchennego wyposażenia, które dawniej cieszyły się ogromną popularnością. Przykładem jest, chociażby kultowy prodiż. Warto wiedzieć, jak dbać o to urządzenia. Tym razem pod naszą lupą znajdzie się maszynka do mięsa.

Kilkadziesiąt lat temu maszynka do mięsa na korbkę znajdowała się w niemal każdym sklepie mięsnym. Właśnie w niej mielono rozmaite mięsne kąski, które można było przemienić w kotlety mielone. Ostatnio prezentowaliśmy przepis Jakuba Kuronia na to wyborne danie.

Maszynka do mięsa po nałożeniu odpowiedniej nakładki pozwalała na przygotowanie domowej kiełbasy. Wystarczyło mielić mięso wprost do flaka. Okazuje się, że urządzenie sprawdza się także, w przypadku słodszych smakołyków.

( Wikimedia.org/ Emmanuel BRUNNER, Manu25/ CC 3.0)

Łakocie z maszynki do mięsa?

Niektórym smakoszom takie połączenie może wydawać się irracjonalne. Jednak część z wielbicieli kulinariów, z pewnością pamięta kultowe ciasta z maszynki. Właśnie za sprawą tego przyrządu możemy zrobić specjał jak za dawnych lat. Potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 500 g pszennej mąki tortowej

  • 250 g masła

  • 200 g gęstej śmietany

  • 125 g cukru pudru

  • 6 g cukru wanilinowego

  • 2 g sody oczyszczonej

  • 2 g proszku do pieczenia

  • 5 g kakao

  • jajko

  • 2 żółtka

  • odrobina cynamonu

Na początku przesiewamy do miski mąkę razem z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Składniki wzbogacamy o jajko, żółtko, kakao oraz odrobinę cynamonu. Wszystko wzbogacamy o rozdrobnione zimne masło i starannie mieszamy.

Gdy składniki już się połączą, wówczas dodajemy śmietanę i cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Kiedy będzie miało odpowiednią konsystencję, wstawiamy je na 10 minut do lodówki.

Maszynka do mięsa powinna zostać wyposażona w końcówkę do ciastek lub kiełbas. Wkładamy do niej porcje ciasta. Z drugiej strony przechwytujemy nasze smakołyki. Należy je umieścić na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaker; Przepisane

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Kuchnia