5 najzdrowszych grzybów na świecie
Nie da się ukryć, że grzyby odgrywają istotną rolę w kulinariach. Kuchnia polska obfituje w te wyjątkowe smakołyki. Pyszne grzyby mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Wystarczy sięgnąć po odpowiednie odmiany.
Które grzyby są najzdrowsze?
Nietrudno napotkać smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadają grzyby. Smakołyki przygotowujemy w różnych wydaniach. Niedawno przedstawialiśmy przepis Magdy Gessler na wyborną zupę grzybową z niecodziennym dodatkiem .
Niektóre grzyby są o wiele zdrowsze od pozostałych. Okazuje się, że na liście pięciu najzdrowszych gatunków, znajdują się nawet pieczarki i boczniaki. Ciężko uwierzyć, że tak popularne grzyby mogą być tak cenne dla naszego organizmu.
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Beszamel, boczniaki w swoim wnętrzu skrywają białko, którego przyswajalność wynosi aż 70% . Oprócz niego można się natknąć na nienasycone kwasy tłuszczowe oraz cenne witaminy.
Boczniaki to pożywne grzyby. Dostarczają nam witamin z grupy B i witaminę C. Nie można zapomnieć również o minerałach takich jak cynk, sód, selen, potas, fosfor, magnez, żelazo oraz wapń.
Niepozorne pieczarki także są bardzo zdrowe. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Poradnik Zdrowie, grzyby te są niskokaloryczne, ponieważ składają się w ponad 90% z wody. Zawarte w nich substancje obniżają poziom cholesterolu. Pieczarki dostarczają nam między innymi witaminy z grupy B oraz witaminy C i D .
(Pixabay / agamaszota)
Grzyby, które pozytywnie wpływają na zdrowie
Kurki to również bardzo zdrowe grzyby. Portal Na Temat donosi, że cechują się działaniem przeciwwirusowym oraz przeciwbakteryjnym . Podobnie jak u wcześniej wymienionych grzybów, kurki dostarczają nam cennych witamin z grupy B.
Na świecie istnieją różne grzyby. W Japonii można natknąć się na takie o nazwie shimei. Uznaje się, że przeciwdziałają one astmie. Dzieje się tak za sprawą beta-glukanów, które hamują reakcje alergiczne. Oprócz tego wzmacniają one odporność organizmu .
Z kolei we Włoszech popularnością cieszą się grzyby porcini. Wyglądają one podobnie do ciemnych pieczarek. Niepozorne smakołyki cechują się działaniem przeciwzapalnym. Włosi często dodają je do swoich potraw. Jeśli lubisz grzyby, koniecznie skorzystać z przepisu Jakuba Kuronia na flaczki z boczniaków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Na Temat; Poradnik Zdrowie; Beszamel