Zupa grzybowa od Magdy Gessler
Instagram / @magdagessler_official; Canva.com / Tetiana_Chudovska

Przepis Magdy Gessler na zupę grzybową

Smakowita zupa grzybowa potrafi wprawić kubki smakowe w stan ekstazy. Magda Gessler przygotowuje ją w nietypowy sposób. Okazuje się, że słynna restauratorka wzbogaca kultowy przysmak o ser koryciński. Efekt na długo pozostaje w pamięci.

Nie da się ukryć, że zupa grzybowa jest jednym z najlepszych specjałów naszej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby ten rarytas. Przepis Magdy Gessler powala na łopatki.

Zupa grzybowa według Magdy Gessler

Zupa grzybowa uchodzi za wyjątkową propozycją obiadową, obok której ciężko przejść obojętnie. Niektórzy mogliby zajadać ją niemal codziennie. Wielbiciele swojskich smaków powinni wypróbować recepturę Magdy Gessler.

Mało kto spodziewałby się, że zupa grzybowa może zostać wzbogacona o ser koryciński. Magda Gessler wie co dobre. Wyjątkowy ser wywodzi się z Podlasia, a legenda głosi, że mieszkańcy Korycina nauczyli się produkcji od szwajcarów, którzy stacjonowali w Polsce podczas potopu szwedzkiego.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Polki, Magda Gessler opublikowała pierwotnie swój przepis na zupę grzybową w książce Smaczna Polska. Wyborny specjał sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

O czym należy pamiętać podczas smażenia?O czym należy pamiętać podczas smażenia?Czytaj dalej

Zupa grzybowa od Magdy Gessler jest prosta w przygotowaniu. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Właśnie one sprawiają, że zupa w tej odsłonie jest taka wyjątkowa. Co wykorzystamy?

  • 200 g suszonych grzybów
  • seler
  • 2 pory
  • 3 marchewki
  • ćwiartka kapusty
  • pietruszka
  • cebula
  • 30 g masła
  • 1,5 l bulionu
  • pieprz
  • 200 g sera korycińskiego z czarnuszką
  • pół pęczka koperku

Zupa grzybowa od Magdy Gessler

(Canva.com / Yana Gayvoronskaya)

Zupa grzybowa w przepysznej odsłonie

Na początku musimy namoczyć suszone grzyby. Najlepiej zostawić je w niewielkiej ilości wody na całą noc. Gotowe grzyby kroimy w paski. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce. Por należy pokroić w plastry.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy do niej grzyby i warzywa. Całość podgrzewamy przez 2 minuty, a następnie zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy również wodę z namaczania grzybów.

Zupa grzybowa powinna się gotować na małym ogniu przez około 50 minut. Doprawiamy ją pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony w kostkę ser. Najlepiej serwować specjał z dodatkiem koperku. Warto wiedzieć, jak Magda Gessler przygotowuje zupę pomidorową. Jej rady dotyczące rosołu są bardzo cenne.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Polki; Wikipedia

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł