Smakosze.pl
Racuchy w przepysznej odsłonie

Wikipedia / Pilecka / CC BY-SA 3.0

Prosty przepis na puszyste racuchy

10 Marca 2021

(Ostatnia zmiana: 6 Maja 2021)

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowite racuchy są nie lada rarytasem, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby przepyszne placuszki. Racuchy z Aniołowa na Warmii określa się mianem anielskich

Racuchy uchodzą za wyjątkowy specjał, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Niektórzy mogliby je zajadać niemal codziennie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je w domowym zaciszu. Tym razem sięgniemy po przepis na anielskie ruchańce.

Racuchy w wyjątkowej odsłonie

Nie da się ukryć, że racuchy należą do smakołyków, które na stałe wpisały się w naszą kulinarną kulturę. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na polskiej Wikipedii, danie to jest uznawane za tradycyjną potrawę kuchni polskiej.

Racuchy można przygotować na rozmaite sposoby. Zazwyczaj dodaje się do nich jabłka. Jednak równie dobrze możemy wykorzystać śliwki lub rabarbar. Niektórzy smakosze stawiają nawet na dodatki w postaci bananów i bakalii. Na dobrą sprawę ogranicza nas wyłącznie własna inwencja.

Racuchy już wcześniej gościły na naszym portalu. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na smakowite placuszki od siostry Anastazji. Dziś sięgniemy po recepturę na racuchy rodem z Warmii. Anielskie ruchańce przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom.

Nietypowa nazwa wywodzi się z miejscowości, z której pochodzą te racuchy. Mowa o Aniołowie. Ruchańce w trakcie smażenia skwierczą i poruszają się w taneczny sposób. Nie znajdziemy w nich owocowych dodatków, jednak ich smak pozostanie na długo w pamięci. Co nam będzie potrzebne do ich przygotowania?

  • 500 g mąki pszennej

  • 500 ml mleka

  • 80 g cukru

  • 50 g drożdży

  • 50 g masła

  • 3 jajka

  • odrobina soli

  • olej

(Pixabay / RitaE)

Jak przygotować niecodzienne racuchy?

Racuchy w tym wydaniu są banalnie proste w przygotowaniu. Na początku podgrzewamy mleko. Pamiętajmy, by nie doprowadzać go do wrzenia. W tym samym czasie mąkę przesiewamy do miski. Robimy w niej wgłębienie, do którego połowę mleka i dodajemy cukier, pokruszone drożdże i sól.

Całość zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie w mleku powinny pojawić się bąbelki. Wówczas wzbogacamy wszystko o pozostałe mleko i zagniatamy ciasto. Dodajemy do niego żółtka. Ciasto ponownie mieszamy. Stopniowo wlewamy do niego roztopione masło.

Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do ciasta na racuchy. Wszystko delikatnie mieszamy. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy olej. Najlepiej, jeśli jego warstwa będzie miała około 2 cm. Porcje ciasta nakładamy łyżką.

Racuchy smażymy z oby stron na złocisty kolor. Wykładamy je na ręczniki papierowe. Na koniec możemy posypać je cukrem pudrem. Warto również zwrócić uwagę na przepis od Karola Okrasy. Racuchy w jego wydaniu są niezwykle smakowite.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel; Wikipedia; Co To Za Choroba

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Pasta jajeczna — śniadaniowy klasyk

Przepisy

Błyskawiczna pasta jajeczna z chrupiącą, soczystą papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealny na zimowy obiad kotlet schabowy po zbójnicku

Czytaj więcej >
bułeczki

Przepisy

Najprostszy przepis na puszyste bułki wrocławskie

Czytaj więcej >
karkówka pieczona

Przepisy

Soczysta karkówka w marynacie z keczupu

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i sycąca zupa borowikowa z makaronem

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Idealnie elastyczne ciasto na pierogi bez dodatku jajka

Czytaj więcej >