Zasady poprawnego przechowywania jajek
Jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Smakołyk już wkrótce zapełni nasze lodówki z powodu nadchodzącej Wielkanocy. Warto wiedzieć, w jaki sposób należy je przechowywać, aby jak najdłużej pozostały świeże.
Jajka muszą mieć odpowiednie warunki
Smakowite jajka często wykorzystujemy w kulinariach. Na ich bazie można przyrządzić rozmaite smakołyki, które na długo pozostają w pamięci. Niedawno przedstawialiśmy przepis na jajka w panierce, które sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.
Nie od dziś wiadomo, że jajka przechowywane w nieodpowiedni sposób mogą szybko się popsuć. Jeśli chcemy, aby dłużej zachowały swoją świeżość, pamiętajmy, by przechowywać je w lodówce. Jest to absolutna podstawa.
Warto zauważyć, że jajka trzymane w temperaturze około 4 stopni Celsjusza nawet po 28 dniach można określić jako klasę EKSTRA. W przypadku przechowywania ich w 20 stopniach Celsjusza po takim czasie uznaje się je za niezdatne do spożycia.
Jajka warto ułożyć spłaszczonym końcem do góry. Taki zabieg pozwoli nam na przedłużenie ich zdatności do spożycia. Uwielbiane jajka najlepiej zamknąć w pojemniku lub wytłoczce. Co jeszcze może nam pomóc w dłuższym zachowaniu ich świeżości?
Niektórzy przed umieszczeniem jajek w lodówce, decyduje się na ich umycie. Lepiej unikać takiego postępowania. Wówczas usuwa się ich naturalną osłonę. W związku z tym jajka szybciej się psują. Mycie skorupki powinno nastąpić tuż przed przygotowaniem posiłku.
(Pixabay / NickyPe)
Jak odpowiednio przechowywać jajka?
Wiele lodówek jest wyposażonych w specjalną szufladkę na jajka. Zazwyczaj znajduje się ona na drzwiczkach urządzenia. Rozwiązanie to nie jest najlepszym wyjściem. Otwieranie lodówki sprawi, że jajka będą narażone na zmiany temperatury, a co za tym idzie, szybciej się popsują.
Jajka nie powinny również leżeć obok otwartych produktów spożywczych. Takie umiejscowienie sprzyja ich utracie świeżości. Niektórzy decydują się na zamrożenie jajek. Jednak nie robi się tego w standardowy sposób.
Okazuje się, że jajka można zamrozić. Wówczas należy osobno umieścić w zamrażarce żółtka i białka. Najlepiej wykorzystać hermetycznie zamykane pojemniki. Każdy, kto lubi jajka, powinien wiedzieć, jak często można po nie sięgać.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Na Temat; Echo Dnia; ShareInfo; WP Kuchnia