Niezwykłe zalety herbaty z korzenia i natki pietruszki
Herbata z pietruszki staje się coraz bardziej popularna. Choć roślina ta najczęściej wykorzystywana jest przy gotowaniu rosołu, mnóstwo ludzi zaczyna eksperymentować z nią w kuchni przygotowując chociażby pyszne i zdrowe puree, które doskonale sprawdza się do mięs.
Napar z pietruszki, zarówno jej korzenia jak i liści, ma wiele witamin i minerałów, które warto dostarczać swojemu organizmowi. Ich stały dopływ zapewni zdrowie i kondycje, a także wpłynie na świetne samopoczucie .
Co skrywa herbata z pietruszki?
Pietruszka pochodzi z z terenów śródziemnomorskich, skąd dotarła do nas w XVI wieku za sprawą królowej Bony. Polacy pokochali smak tej rośliny i zaczęli dodawać ją głównie do wywarów mięsnych, aby zwiększyć intensywność aromatu.
Natka pietruszki jest wyjątkowo bogata w witaminę C, ponieważ w 100gramach znajduje się w niej aż 177 mg kwasu askorbinowego. Co powoduje, że ma jej znacznie więcej niż popularne owoce cytrusowe, popularnie uważane za najlepsze źródło tej witaminy.
Jak czytamy na portalu dziendobry.tvn.pl, warto ją jeść z uwagi na wysoką zawartość beta-karotenu (5510 µg w 100 g), witaminy E (3,1 mg w 100 g), kwasu foliowego (170 µg w 100 g), wapnia, sodu, magnezu, żelaza, cynku, fosforu, miedzi i manganu. Nie mniej wartościowy jest biały korzeń pietruszki. Stanowi on cenne źródło witaminy C (41 mg w 100 g), witaminy E (1,7 mg w 100 g), tiaminy (0,10 mg w 100 g)
Na co pomaga herbata z pietruszki?
Napar ten wykazuje właściwości moczopędne, oczyszczające drogi moczowe oraz pomagające pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Dlatego każdym, kto stara się stracić kilka kilogramów, powinien sięgać po nią jak najczęściej. Doskonale sprawdza się podczas detoksów i zabiegów oczyszczających.
Masz ochotę na więcej ciekawych tekstów o tematyce kulinarnej? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy tajniki przygotowania kultowego śniadaniowego dania. W tym tekście opisujemy niebywałe działanie liści laurowych pod postacią naparu.
Jest ona źródłem kwasu foliowego, szczególnie potrzebnego przyszłym matkom. Poprawia też odporność, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zachorowania na infekcje popularne w okresie jesienno-zimowym - wskazuje artykuł na dziendobry.tvn.pl
Herbatka ma mnóstwo innych pozytywnych właściwości, a ich ilość jest tak duża, że często odkrywane są nowe. Każdy kto dba o swoje zdrowie i chce zachować je jak najdłużej, powinien pić ją przynajmniej raz dziennie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
"Oszukane" faworki zrobisz w 15 minut. Nie ma prostszego przepisu
-
Na czym najlepiej smażyć pączki? Będziesz zdziwiony, co polecają eksperci
-
Wrzucasz makaron na wrzątek i zmniejszasz ogień? Dlatego wyjdzie niesmaczny
Źródło: dziendobry.tvn.pl