Faworki ekspresowe
ola_p, Getty Images Signature

"Oszukane" faworki zrobisz w 15 minut. Nie ma prostszego przepisu

Faworki są niebywale słodkim przysmakiem, którego nie może zabraknąć w trakcie karnawału - zdecydowanie zalecamy jednak nie zjadać ich wszystkich, aby nie nabawić się problemów ze zdrowiem. Jeśli nie masz zbyt dużo czasu na ich przygotowanie, możesz posiłkować się ciastem francuskim. Dzięki niemu zrobisz je w 15 minut.

Faworki to tradycyjne chrupiące ciastka o słodkim smaku. Są smażone na głębokim tłuszczu i obficie posypywane cukrem pudrem. Ich proces przygotowywania jest stosunkowo długi i skomplikowany, a nie każdy ma czas i chęci do długiego gotowania.

Są jednak sposoby, które pozwalają zminimalizować czas i pracę do minimum - poniżej prezentujemy jeden z najlepszych, który przy pomocy ciasta francuskiego pozwala sporządzić je w 15 minut. Idealna receptura dla zabieganych, którzy chcą zjeść coś słodkiego.

Faworki w kilka chwil

Tak przygotowane faworki są chrupiące i delikatne, a przyjemność jaka płynie z jedzenia jest wręcz ciężka do opisania. Nie trzeba męczyć się z wielokrotnym zagniataniem, a gotowe francuskie ciasto można kupić obecnie w praktycznie każdym sklepie.

"Oszukane" faworki sprawdzą się także dla żółtodziobów i amatorów, którzy w kuchni nie spędzili zbyt wiele czasu. Zdolności potrzebne do ich sporządzenia są minimalne i praktycznie każdy może sobie z nimi poradzić - nawet ci, którzy przypalają wodę w czajniku.

Dodaj do fusów z kawy żółtko i zalej wodą. Smak napoju Cię zachwyciDodaj do fusów z kawy żółtko i zalej wodą. Smak napoju Cię zachwyciCzytaj dalej

Chcesz poznać kilka ciekawych i prostych przepisów, którymi nie tylko zaskoczysz swoich domowników, lecz dostarczysz im zdrowych wartości odżywczych? Sprawdź ten tekst, w którym pokazujemy jak sporządzić złotą kapustę. W tym artykule zdradziliśmy przepis na wykorzystanie warzyw po rosole tak, aby nic się nie zmarnowało.

Przepis na ekspresowe faworki

Składniki:

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • cukier puder
  • szczypta cynamonu

Na początku wyjmij ciasto z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie na blaszce rozłóż papier do pieczenia, a na nie rozwiń rulon z ciasta francuskiego. Przetnij je na połowę, a następnie dziel na prostokąty o długości około 4 x 12 cm.

Każdy z pasków natnij kolejno w taki sposób, by można było zwinąć je w kokardkę, jak tradycyjne faworki. Zroluj je i ułóż w równych odstępach na papierze do pieczenia. Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza i wstaw do środka blachę z chruścikami.

Piecz faworki przez około 10 minut do momentu, gdy staną się chrupiące i delikatnie zarumienione. Cukier puder wymieszaj z odrobiną cynamonu i obficie obsyp nim upieczone faworki. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: natemat.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł