Smakosze.pl
Faworki ekspresowe

ola_p, Getty Images Signature

"Oszukane" faworki zrobisz w 15 minut. Nie ma prostszego przepisu

6 Lutego 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Faworki są niebywale słodkim przysmakiem, którego nie może zabraknąć w trakcie karnawału - zdecydowanie zalecamy jednak nie zjadać ich wszystkich, aby nie nabawić się problemów ze zdrowiem. Jeśli nie masz zbyt dużo czasu na ich przygotowani

Faworki to tradycyjne chrupiące ciastka o słodkim smaku. Są smażone na głębokim tłuszczu i obficie posypywane cukrem pudrem. Ich proces przygotowywania jest stosunkowo długi i skomplikowany, a nie każdy ma czas i chęci do długiego gotowania.

Są jednak sposoby, które pozwalają zminimalizować czas i pracę do minimum - poniżej prezentujemy jeden z najlepszych, który przy pomocy ciasta francuskiego pozwala sporządzić je w 15 minut. Idealna receptura dla zabieganych, którzy chcą zjeść coś słodkiego. 

Faworki w kilka chwil

Tak przygotowane faworki są chrupiące i delikatne, a przyjemność jaka płynie z jedzenia jest wręcz ciężka do opisania. Nie trzeba męczyć się z wielokrotnym zagniataniem, a gotowe francuskie ciasto można kupić obecnie w praktycznie każdym sklepie.

"Oszukane" faworki sprawdzą się także dla żółtodziobów i amatorów, którzy w kuchni nie spędzili zbyt wiele czasu. Zdolności potrzebne do ich sporządzenia są minimalne i praktycznie każdy może sobie z nimi poradzić - nawet ci, którzy przypalają wodę w czajniku. 

Chcesz poznać kilka ciekawych i prostych przepisów, którymi nie tylko zaskoczysz swoich domowników, lecz dostarczysz im zdrowych wartości odżywczych? Sprawdź ten tekst, w którym pokazujemy jak sporządzić złotą kapustę. W tym artykule zdradziliśmy przepis na wykorzystanie warzyw po rosole tak, aby nic się nie zmarnowało. 

Przepis na ekspresowe faworki

Składniki: 

  • 1 gotowe ciasto francuskie

  • cukier puder

  • szczypta cynamonu

Na początku wyjmij ciasto z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie na blaszce rozłóż papier do pieczenia, a na nie rozwiń rulon z ciasta francuskiego. Przetnij je na połowę,  a następnie dziel na prostokąty o długości około 4 x 12 cm. 

Każdy z pasków natnij kolejno w taki sposób, by można było zwinąć je w kokardkę, jak tradycyjne faworki. Zroluj je i ułóż w równych odstępach na papierze do pieczenia. Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza i wstaw do środka blachę z chruścikami.

Piecz faworki przez około 10 minut do momentu, gdy staną się chrupiące i delikatnie zarumienione. Cukier puder wymieszaj z odrobiną cynamonu i obficie obsyp nim upieczone faworki. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: natemat.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >