Smakosze.pl Przepisy Hitowe ciasto meksykańskie Ewy Wachowicz jest idealne na jesień. Kilka chwil i gotowe
TRICOLORS/East News, canva/Mumma Oyens z Pexels

Hitowe ciasto meksykańskie Ewy Wachowicz jest idealne na jesień. Kilka chwil i gotowe

1 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na szybkie ciasto na niedzielę? Upiecz ciasto meksykańskie Ewy Wachowicz. Większość składników z pewnością masz w domu. Ciasto jest słodkie, mocno czekoladowe i skrywa pyszną niespodziankę- orzechy włoskie i rodzynki.

Na stronie ewawachowicz.pl znajdziemy wiele ciekawych przepisów na ciasta, desery i dania obiadowe. To właśnie z tej strony pochodzi receptura wykorzystana w tym artykule. Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na rewelacyjne ciasto meksykańskie, które przygotujemy z kilku podstawowych składników.

Ciasto meksykańskie Ewy Wachowicz jest puszyste i doskonale wyrośnięte. W środku jest wilgotne, mocno czekoladowe z wyraźną nutą orzechów i rodzynek. Ewa Wachowicz do ciasta dodaje pianę z białek, to sekret doskonałego deseru. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach i będzie pysznym dodatkiem do kawy.

Do ciasta meksykańskiego Ewy Wachowicz nie musimy przygotować dodatkowej polewy. Ciasto jest już wystarczająco słodkie i wygląda bardzo apetycznie. Ciasto pieczemy do suchego patyczka, koniecznie z opcją grzania góra- dół, termoobieg wysuszy czekoladowy placek.

Proste ciasto czekoladowe Ewy Wachowicz. Kilka chwil i gotowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • garść orzechów włoskich

  • garść rodzynek

  • 250 g masła

  • 2 szklanki cukru

  • opakowanie cukru waniliowego

  • pół szklanki wody

  • 2 łyżeczki kakao

  • szczypta soli

  • 3 jajka

  • łyżeczka proszku do pieczenia

Jak zrobić błyskawiczne ciasto meksykańskie? Ciasto jest absolutnym hitem

Do garnka wsyp cukier, cukier waniliowy, kakao, wlej wodę, włóż masło i podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się połączą. Gdy masa zacznie wrzeć, wymieszaj ją i podgotuj jeszcze 5 minut, następnie odstaw do ostudzenia.

Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do zimnej masy, wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia i miksuj kilka minut, następnie dodaj posiekane orzechy, rodzynki i ponownie wymieszaj.

Z białek i szczypty soli ubij na sztywno pianę, dodaj do przygotowanej masy, wymieszaj łyżką. Całe ciasto przełóż do formy keksowej wysmarowanej masłem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika , piecz około godziny, do suchego patyczka, smacznego.

Przygotuj również wyśmienite pączki ziemniaczane od Ewy Wachowicz . Wachowicz pokazała również przepis na jesienne ciasto bez pieczenia , proste desery pokocha cała rodzina.

ciasto meksykańskie Ewy Wachowicz
canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy