Hitowe ciasto meksykańskie Ewy Wachowicz jest idealne na jesień. Kilka chwil i gotowe
Pomysł na szybkie ciasto na niedzielę? Upiecz ciasto meksykańskie Ewy Wachowicz. Większość składników z pewnością masz w domu. Ciasto jest słodkie, mocno czekoladowe i skrywa pyszną niespodziankę- orzechy włoskie i rodzynki.
Na stronie ewawachowicz.pl znajdziemy wiele ciekawych przepisów na ciasta, desery i dania obiadowe. To właśnie z tej strony pochodzi receptura wykorzystana w tym artykule. Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na rewelacyjne ciasto meksykańskie, które przygotujemy z kilku podstawowych składników.
Ciasto meksykańskie Ewy Wachowicz jest puszyste i doskonale wyrośnięte. W środku jest wilgotne, mocno czekoladowe z wyraźną nutą orzechów i rodzynek. Ewa Wachowicz do ciasta dodaje pianę z białek, to sekret doskonałego deseru. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach i będzie pysznym dodatkiem do kawy.
Do ciasta meksykańskiego Ewy Wachowicz nie musimy przygotować dodatkowej polewy. Ciasto jest już wystarczająco słodkie i wygląda bardzo apetycznie. Ciasto pieczemy do suchego patyczka, koniecznie z opcją grzania góra- dół, termoobieg wysuszy czekoladowy placek.
Proste ciasto czekoladowe Ewy Wachowicz. Kilka chwil i gotowe
Składniki:
-
2 szklanki mąki pszennej
-
garść orzechów włoskich
-
garść rodzynek
-
250 g masła
-
2 szklanki cukru
-
opakowanie cukru waniliowego
-
pół szklanki wody
-
2 łyżeczki kakao
-
szczypta soli
-
3 jajka
-
łyżeczka proszku do pieczenia
Jak zrobić błyskawiczne ciasto meksykańskie? Ciasto jest absolutnym hitem
Do garnka wsyp cukier, cukier waniliowy, kakao, wlej wodę, włóż masło i podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się połączą. Gdy masa zacznie wrzeć, wymieszaj ją i podgotuj jeszcze 5 minut, następnie odstaw do ostudzenia.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do zimnej masy, wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia i miksuj kilka minut, następnie dodaj posiekane orzechy, rodzynki i ponownie wymieszaj.
Z białek i szczypty soli ubij na sztywno pianę, dodaj do przygotowanej masy, wymieszaj łyżką. Całe ciasto przełóż do formy keksowej wysmarowanej masłem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika , piecz około godziny, do suchego patyczka, smacznego.
Przygotuj również wyśmienite pączki ziemniaczane od Ewy Wachowicz . Wachowicz pokazała również przepis na jesienne ciasto bez pieczenia , proste desery pokocha cała rodzina.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Aromatyczna zupa krem z dyni. Do jej wykonania nie potrzebujesz blendera
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: ewawachowicz.pl