Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aromatyczna zupa krem z dyni. Do jej wykonania nie potrzebujesz blendera
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 01.11.2022 18:12

Aromatyczna zupa krem z dyni. Do jej wykonania nie potrzebujesz blendera

krem z dyni bez blendera
Canva / ires007

Gęsty, sycący i rozgrzewający krem jest idealnym posiłkiem na chłodne jesienne wieczory. Aby przygotować ten dyniowy specjał, nie potrzebujesz żadnych specjalnych sprzętów. Przepis na krem z dyni bez blendera dedykujemy nie tylko osobom, które takiego wyposażenia nie posiadają. Dynię do zupy wystarczy zetrzeć na tarce.

Nieważne, czy nie posiadasz blendera, czy też nie chcesz generować dodatkowego bałaganu w kuchni. Nasz przepis na krem z dyni bez blendera z pewnością przypadnie Ci do gustu. Tarta dynia przy odpowiednio długim gotowaniu po prostu rozpadnie się w zupie, a dodatek serka topionego zapewni jej wyjątkowo delikatną konsystencję.

Przepis na krem z dyni bez blendera

Składniki:

  • 1 kg miąższu z dyni Hokkaido

  • 2 szklanki bulionu warzywnego

  • 2 kostki śmietankowego serka topionego

  • curry

  • suszony imbir

  • sól i pieprz do smaku

Jak łatwo przygotować krem z dyni bez blendera?

Warzywo do kremu z dyni bez blendera zetrzyj na średnich oczkach tarki. Miąższ przełóż do garnka, zalej bulionem i zagotuj. Trzymaj na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu, aż dynia będzie miękka.

Po upływie tego czasu krem z dyni bez blendera dopraw do smaku imbirem, curry, pieprzem i solą. Jeśli chcesz, aby zupa skutecznie rozgrzewała, nie żałuj przypraw. Pamiętaj, że smak zupy będzie finalnie nieco złagodzony przez kremowy serek.

Serek topiony rozmieszaj widelcem w osobnej miseczce z dodatkiem gorącego wywaru. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji, wlej całość do garnka z zupą. Całość gotuj jeszcze przez kilka chwil, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Krem z dyni bez blendera gotowy jest do jedzenia od razu po przygotowaniu. Przed podaniem możesz udekorować go kleksem śmietany lub pestkami dyni. Wyśmienicie pasują do niego także chrupiące grzanki. Regionalną zupę z dyni na bazie mleka znajdziesz w tym przepisie. Ekspresowa zupa dyniowa Ewy Wachowicz zachwyca smakiem i aromatem.

Canva / OlgaSoloveva
Canva / OlgaSoloveva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: