Aromatyczna zupa krem z dyni. Do jej wykonania nie potrzebujesz blendera
Gęsty, sycący i rozgrzewający krem jest idealnym posiłkiem na chłodne jesienne wieczory. Aby przygotować ten dyniowy specjał, nie potrzebujesz żadnych specjalnych sprzętów. Przepis na krem z dyni bez blendera dedykujemy nie tylko osobom, które takiego wyposażenia nie posiadają. Dynię do zupy wystarczy zetrzeć na tarce.
Nieważne, czy nie posiadasz blendera, czy też nie chcesz generować dodatkowego bałaganu w kuchni. Nasz przepis na krem z dyni bez blendera z pewnością przypadnie Ci do gustu. Tarta dynia przy odpowiednio długim gotowaniu po prostu rozpadnie się w zupie, a dodatek serka topionego zapewni jej wyjątkowo delikatną konsystencję.
Przepis na krem z dyni bez blendera
Składniki:
1 kg miąższu z dyni Hokkaido
2 szklanki bulionu warzywnego
2 kostki śmietankowego serka topionego
curry
suszony imbir
sól i pieprz do smaku
Jak łatwo przygotować krem z dyni bez blendera?
Warzywo do kremu z dyni bez blendera zetrzyj na średnich oczkach tarki. Miąższ przełóż do garnka, zalej bulionem i zagotuj. Trzymaj na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu, aż dynia będzie miękka.
Po upływie tego czasu krem z dyni bez blendera dopraw do smaku imbirem, curry, pieprzem i solą. Jeśli chcesz, aby zupa skutecznie rozgrzewała, nie żałuj przypraw. Pamiętaj, że smak zupy będzie finalnie nieco złagodzony przez kremowy serek.
Serek topiony rozmieszaj widelcem w osobnej miseczce z dodatkiem gorącego wywaru. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji, wlej całość do garnka z zupą. Całość gotuj jeszcze przez kilka chwil, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Krem z dyni bez blendera gotowy jest do jedzenia od razu po przygotowaniu. Przed podaniem możesz udekorować go kleksem śmietany lub pestkami dyni. Wyśmienicie pasują do niego także chrupiące grzanki. Regionalną zupę z dyni na bazie mleka znajdziesz w tym przepisie. Ekspresowa zupa dyniowa Ewy Wachowicz zachwyca smakiem i aromatem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na szczypki. Przysmak prosto z Lubelszczyzny, szczególnie popularny 1 listopada
Faszerowane pomidory z mięsem mielonym. Ich tajemnica tkwi w smakowitym nadzieniu
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama