Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak długo pasteryzować grzyby? Podajemy dokładną instrukcję
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 01.11.2022 17:30

Jak długo pasteryzować grzyby? Podajemy dokładną instrukcję

jak długo pasteryzować grzyby
Canva / Stas_V

Aby smakiem grzybów cieszyć się przez cały rok, należy je dobrze zakonserwować. Jedną ze sprawdzonych metod jest pasteryzacja, dzięki której grzyby przetrwają w spiżarni długie miesiące. Jak długo pasteryzować grzyby? Niezbędny do tego czas to po 60 minut w trzech cyklach.

Pasteryzacja może potrwać nawet kilka dni, ale jest warta zachodu. Dzięki temu zabiegowi będziemy mogli cieszyć się grzybami, których można używać dokładnie tak samo, jak ich świeżej postaci. Żelazną zasadą jest to, że grzyby pasteryzujemy trzykrotnie. Dzięki temu minimalizujemy ryzyko późniejszej niestrawności lub wręcz zatrucia pokarmowego wywołanego przez zepsute grzyby.

Jak długo pasteryzować grzyby i co jest do tego potrzebne?

Składniki:

  • 1 kg świeżych grzybów leśnych

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • 1 łyżeczka octu

  • 2 liście laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

Jak długo pasteryzować grzyby i jak dokładnie to robić?

Grzyby leśne dokładnie oczyść z piasku i innych zanieczyszczeń. Większe egzemplarze pokrój, mniejsze zaś pozostaw w całości. Pamiętaj, aby do pasteryzacji wybierać jedynie zdrowe osobniki. W kolejnych krokach zdradzimy, jak długo pasteryzować grzyby.

W rondelku rozgrzej oba rodzaje tłuszczu i podsmaż grzyby. Po 3-4 minutach smażenia przykryj garnek pokrywką i duś jego zawartość przez kolejne 5 minut. W międzyczasie dodaj do grzybów łyżeczkę soli i zamieszaj całość.

Obsmażone z solą grzyby wymieszaj z łyżeczką octu. Dzięki temu zapobiegniesz ich ściemnieniu w słoikach podczas pasteryzacji. Jak długo pasteryzować grzyby po ich wstępnym przygotowaniu?

Grzyby do pasteryzowania porozkładaj w słoikach. Do każdego dodaj liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Słoiki zakręć i przystąp do pasteryzacji. Pamiętaj, że woda podczas pasteryzowania powinna sięgać tuż poniżej nakrętki słoika.

Jak długo pasteryzować grzyby? Należy robić to przez 60 minut pierwszego dnia. Następnego dnia pasteryzuj je ponownie przez taki sam czas, a trzeciego dnia znów powtórz procedurę. Po każdej pasteryzacji słoiki odkładaj do góry dnem do ostygnięcia. Marynowane grzyby o delikatnym smaku są kolejnym sposobem na zachowanie ich walorów. Znamy odpowiedź na pytanie, jak należy mrozić grzyby w prawidłowy sposób.

Canva / Svetlana Monyakova
Canva / Svetlana Monyakova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: