Hitowe kotlety mielone bez nadmiaru tłuszczu. Trudno o zdrowsze i bardziej soczyste
Kotlety mielone z piekarnika są o wiele lżejsze i smaczniejsze od smażonych. Mielone z dodatkiem warzyw rosołowych, pieczarek, cebuli i startego sera dosłownie rozpływają się w ustach. Kotlety po upieczeniu są soczyste w środku i mają chrupiącą, złotą skórkę.
Pieczone kotlety mielone z warzywami to świetny pomysł na lekki i pożywny obiad dla całej rodziny. Do mięsa mielonego dodaj ugotowaną marchewkę, korzeń pietruszki i seler. Możesz wykorzystać również warzywa rosołowe, które zostały z poprzedniego dnia. W ten sposób nic się nie zmarnuje.
Do kotletów mielonych dodaj również podsmażone na maśle pieczarki, zeszkloną cebulę i kawałek startego sera żółtego. Kotlety przygotuj z łopatki wieprzowej, zmiel ją samodzielnie w domu. Łopatka jest najlepszym mięsem do kultowej potrawy. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, a kotlety po upieczeniu nie będą suche w środku.
Pieczenie kotletów mielonych podziel na dwa etapy. Na początku piecz je z opcją termoobiegu, następnie włącz grzałkę góra-dół. To sposób na kotlety z chrupiącą skórką i soczystym środkiem. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, np. gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i lekką surówką.
Kotlety mielone w zupełnie nowej odsłonie
Składniki:
-
400 g łopatki wieprzowej
-
2 marchewki
-
korzeń pietruszki
-
kawałek selera
-
250 g pieczarek
-
1 cebula
-
150 g sera żółtego
-
mała, czerstwa kajzerka
-
jajko
-
mleko
-
sól, pieprz
-
łyżeczka ziół prowansalskich
-
bułka tarta
-
łyżka masła klarowanego
-
oliwa z oliwek
Kotlety mielone z piekarnika. Soczyste, delikatne i bez nadmiaru tłuszczu
Na początku przygotuj warzywa: marchewkę, seler i pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do garnka. Zalej wodą, wsyp odrobinę soli i ugotuj je. Warzywa odcedź i rozgnieć widelcem. Do potrawy możesz wykorzystać również warzywa z rosołu.
Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę drobno posiekaj. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki, oprósz solą, pieprzem i usmaż, odstaw. Mięso oczyść i zmiel w maszynce, zetrzyj na tarce ser, pokrusz kajzerkę i namocz ją w zimnym mleku.
Mięso przełóż do miski. Dodaj przygotowane pieczarki, kajzerkę, starty ser i warzywa. Wbij jajko, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie wyrób, a z masy uformuj kotlety.
Każdy kotlet obtocz w bułce tartej. Kotlety ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość skrop delikatnie oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z włączonym termoobiegiem, piecz 20 minut. Następnie włącz grzałkę góra-dół, zwiększ temperaturę do 190 stopni C i piecz jeszcze ok. 15 minut.
Zostały Ci ziemniaki z poprzedniego obiadu? W mig przygotujesz z nich wyśmienite kopytka . Przygotuj również jednogarnkowe danie ze schabu . Obiad będzie gotowy błyskawicznie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
W Biedronce ruszyła niezwykła promocja. Tylko dziś rozdają chodliwy produkt
-
Jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe, by były miękkie i soczyste?
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama